Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försändelser av Janssen stoppas till Europa

Janssens vaccin stoppas tillfälligt i USA på grund av misstänkta biverkningar.
Janssens vaccin pausas i USA.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Janssens vaccin pausas i USA.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Janssens vaccin pausas i USA.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Försändelserna av Janssens vaccin till Europa pausas.

Nyheten kommer efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA sagt att de vill pausa användningen av vaccinet, efter att sex fall av blodproppar rapporterats i USA. 

Sverige har beställt in läkemedlet och besked om det ska användas väntas i nästa vecka.

– Vi får se igenom det underlag som finns från EMA och våra amerikanska kolleger, sa Anders Tegnell vid tisdagens pressträff.

Amerikanska myndigheter vill pausa användningen av Johnson & Johnsons vaccin, som utvecklats av nederländska Janssen, efter larm om misstänkta biverkningar. 

https://twitter.com/US_FDA/status/1381925612743499778

Totalt har nio miljoner doser av vaccinet, som är ett endos-vaccin, getts i USA. 

Två veckor efter vaccination har sex personer, samtliga kvinnor i åldrarna 18 till 48 år, utvecklat blodproppar och låga halter av blodplättar. En av dem har dött. Problemen liknar dem som upptäckts i sällsynta fall med Astra Zenecas vaccin. 

FDA har inlett en utredning av de misstänkta biverkningarna. Senare på tisdagen meddelade Johnson & Johnson att de pausar försändelser av vaccinet till Europa.

”Vi har gått igenom dessa fall tillsammans med europeiska hälsomyndigheter. Vi har beslutat att skjuta upp försändelserna tillfälligt av vårt vaccin till Europa”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Utreder samband

Johnson & Johnsons vaccin är godkänt för användning inom EU, men genomgår just nu en granskningsprocess hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA efter de amerikanska larmen. 

EMA:s säkerhetskommitté PRAC utreder nu om det kan finnas ett samband mellan vaccinationen och sjukdomsfallen. 

”EMA:s säkerhetskommitté PRAC utreder nu om det kan finnas ett samband mellan vaccinationen och sjukdomsfallen, och om ytterligare åtgärder behöver vidtas. När utredningen är klar kommuniceras detta.”, skriver Ulla Wändel Liminga, ämnesområdesansvarig för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket och ledamot i PRAC, i en kommentar till Expressen.

Bergström: ”Får avvakta”

Sverige har inte börjat vaccinera med Janssen, men väntas motta 31 000 doser av vaccinet under april. Därefter ökar den planerade mängden kraftigt under maj och juni. Totalt väntas 3,95 miljoner doser till Sverige fram till och med september. 

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell säger att man inte kommer att hinna vänta på EMA:s utredning – utan att det kommer ett besked ”jättesnart”.

– Vi kan inte vänta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Hur påverkar det här vaccinationstakten, om Janssens vaccin stoppas?

– Det skulle ju förstås ha effekter på när vi kan vara klara, säger Anders Tegnell, framför allt när det gäller fas 4.

Tegnell hoppas att vaccinet kommer att kunna användas.

– Det hade varit extremt olyckligt om det slutar med att vi inte kan använda Janssens vaccin alls, säger han till TT.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har nåtts av de amerikanska uppgifterna och kommenterar skriftligen:

”Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA får titta på detta. Vi får avvakta EMA:s utvärdering och sedan får Folkhälsomyndigheten avgöra om eventuella rekommendationer för Sverige”

Angående stoppet av försändelser säger han:

”Eftersom vi har helgarderat är vi inte helt beroende av vaccin från Janssen och Astra Zeneca som är under diskussion just nu. Stora volymer från Pfizer och Moderna är på väg”, skriver Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Expressen.

Vaccinforskaren: ”Först nu man kan göra en analys”

Vaccinforskaren Matti Sällberg är inte förvånad över beskedet.

– Det är först när man vaccinerat tillräckligt många som man kan göra en analys när det gäller extremt ovanliga biverkningar som denna som, om det är en biverkan, verkar inträffa en på miljonen. Är det ett eller två fall noterar man, men fem-sex fall börjar det likna den möjliga biverkan man såg med Astra Zeneca, säger han till Expressen.

Han säger att man nu behöver utreda hur man ska använda vaccinet framöver.

– Man kommer troligen att titta på hur man kan använda de här vaccinen på bästa sätt. Om inget annat framkommer kan jag tänka mig att man kommer använda det här som Astra. Det är tur att det finns så många vaccin att välja på, då kan man anpassa vaccin efter åldersgrupp.

Se också:

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterar uppgifterna om att överblivna vaccindoser slängs.