Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen vill införa vaccinpass

Regeringen bekräftar: Vaccinationsbevis införs 1 december.
Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen kommer införa vaccinationsbevis för inomhusevenemang med fler än 100 personer.

Det meddelade socialminister Lena Hallengren på eftermiddagens pressträff.

– Vi vill att vaccinationspassen ska gälla från och med 1 december, säger hon.

Arbetet med att ta fram ett vaccinationsbevis påbörjades av regeringen och Folkhälsomyndigheten redan i somras, skriver nyhetsbyrån TT. Detta för att snabbt införa passet vid behov.

Vid onsdagens pressträff meddelade regeringen att de kommer införa covidpass för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än 100 personer inomhus. Detta efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten.

– Vi har för avsikt att följa Folkhälsomyndighetens önskan, säger Lena Hallengren på pressträffen.

Tanken är att vaccinationsbeviset införs den 1 december och beviset gäller för personer som är 18 år och äldre. 

COVIDBEVISET: DET HÄR GÄLLER

Vaccinationsbevis kommer gälla vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare. Det kan till exempel handla om sportevenemang, bio- och teaterföreställningar och konserter.


Vaccinationsbeviset kommer införas den 1 december och gäller för personer som är 18 år och äldre.


Restaurangbesök kommer inte omfattas av vaccinbevis, så länge som det inte bjuds på musik, dans eller underhållning i lokalen. Lokaltrafiken, butiker eller skolor räknas inte heller som allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.


För att visa att man är vaccinerad används covidbevis.se som utfärdas av E-hälsomyndigheten. Bevisen är densamma som används vid utlandsresor.

– Vaccinationsbevis är en möjlighet som regeringen har förberett sedan länge, ni har hört mig säga att den möjligheten har varit alternativ B, men tiden är här, säger kulturminister Amanda Lind på pressträffen.

FHM: Behov av fler åtgärder

Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, meddelade på pressträffen att det kan komma ytterligare åtgärder för arrangemang som inte använder covidpass.

– Vi bedömer att det finns behov av fler åtgärder. Smittan sprids mest mellan vuxna ovaccinerade människor inomhus. På grund av det vill FHM se andra restriktioner för de arrangemang som väljer att inte använda sig av vaccinationsbevis, säger Karin Tegmark Wisell. 

Hon fortsätter: 

– Även de nya begränsningarna kommer att gälla från och med 1 december. Det kan exempelvis gälla begränsningar i antalet människor som får delta och att hålla avstånd. 

M: ”Sker i elfte timmen”

Det blir därmed ändrade förutsättningar för ovaccinerad idrottspublik på inomhusevenemang. Något skapar frågetecken hos idrottsarrangörerna.

– Vi har inte förberett oss på det här, men jag har varit övertygad och beredd på att något kan hända, säger SHL-laget Malmös vd och sportchef Patrik Sylvegård till TT.

Camilla Waltersson Grönwall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna, välkomnar covidpass men menar att det sker ”i elfte timmen”.

– Vaccinpass är en mycket bra lösning för att inte behöva stänga ner samhället om smittspridningen ökar, säger hon i en kommentar.


Amanda Lind: Därför har vaccinpass inte införts tidigare

”Haft en lägre smittspridning”

FHM om smittspridningen i grannländerna: ”Inget ansvar”

En ny norsk-svensk studie visar att Sveriges coronahantering kan ha bidragit till smittspridningen i de nordiska grannländerna.

Direktrapport: Coronaviruset