Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teorin: Kulmen av smittade nådd för några dagar sedan

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, och Johanna Sandwall, Socialstyrelsen.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Provtagningstält utanför Akademiska sjukhusets infektionsklinik i Uppsala.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Enligt en ny rapport från matematikprofessorn Tom Britton nåddes kulmen i Stockholm för några dagar sedan.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Tom Britton, matematikprofessor.Foto: Karolinska institutet

Ytterligare 81 personer har dött i Stockholm efter att ha insjuknat i coivd-19, rapporterar regionen under lördagen. 

Ytterligare 111 personer har rapporterats avlidna i covid-19 i Sverige det senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Under lördagseftermiddagen rapporterade region Stockholm nya siffror för covid-19-viruset: 

Ytterligare 81 personer i regionen har avlidit i covid-19 sedan de senaste siffrorna i fredags. Det innebär att 897 personer har avlidit i region Stockholm. 

Ytterligare 264 personer har smittats i regionen och totalsiffran för smittade är därmed 5 651 personer. 

Den höga dagliga rapporterade dödssiffran orsakas av ett visst eftersläp, vilket innebär att de som rapporteras under 24 timmar inte har avlidit under det specifika dygnet.

I dag, lördag, rapporteras 111 dödsfall, men endast 22 personer har avlidit under fredagen eller lördagen, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Totalt har nu 1511 personer dött efter att ha smittats av coronaviruset.

Enligt en ny rapport från matematikprofessorn Tom Britton nåddes kulmen i Stockholm för några dagar sedan.

Under den senaste veckan har det genomsnittliga antalet avlidna per dag legat på 60 personer.

I en intervju med TV4 understryker statsepidemiolog Anders Tegnell vikten av att inte stirra sig blind på de rapporterade siffrorna.

– Den speglar både helger och annat – man ska titta på antalet dödsfall per dag. Där ligger vi runt 60 fall per dag under senare tid, säger Anders Tegnell.

”Platå-läge”på flera håll

Han tillägger att det är tydligt att man har uppnått ett ”platå-läge i de flesta delarna av landet. Inte bara i Stockholm.”

– Trycket på IVA börjar lätta, hör man nu i Stockholm och trycket på sjukvården håller också på att minska. Det är en trend vi hoppas håller i sig, säger Tegnell och fortsätter:

– Man ligger konstant i Västra Götaland tillexempel, och många andra regioner har varit uppe och vänt. Vi ser inte den utvecklingen i andra delar av landet som vi sett i Stockholm. 

Att män i högre utsträckning behöver intensivvård och senare avlider i covid-19 är samtidigt en trend som håller i sig.

Totalt har 859 män avlidit i covid-19 i Sverige mot 652 kvinnor.

Bland intensivvårdspatienter syns en ännu större skillnad mellan de biologiska könen: 269 kvinnor mot 785 manliga patienter.

Rapport: En tredjedel av stockholmarna är smittade

Under dagen har Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, släppt en ny rapport med en prognos för smittoläget i Storstockholm. Rapporten är publicerats i medRxiv och har ännu inte granskats, men ger ett förslag på hur läget kan se ut nu och framöver.

Tom Brittons slutsats är att cirka en tredjedel av stockholmarna smittats och att kulmen nåddes för några dagar sedan. Den mesta smittspridningen uppges vara över om en månad, i maj, då Storstockholm är nära flockimmunitet.

Britton har tidigare räknat på att april skulle bli den värsta smittspridningsmånaden i Stockholm. Han skriver dock att effekten i sjukvården fördröjs med cirka 10 dagar, följt av dödsfall 20 dagar senare.

Tegnell: Kan vara sant

 Anders Tegnell uttalar sig om Brittons rapport i intervjun med TV4.

– Den ligger i linje med andra uppgifter som vi har och stämmer nog också rätt hyfsat med de mätpunkter vi har fått från andra grupper, säger han och tillägger:

– Det kan mycket väl vara sant. Men det finns osäkerhetsfaktorer, och det skriver också Tim Britton. Som är väldigt duktig på det där.

Anders Tegnell säger att Folkhälsomyndigheten har ”samarbetat väldigt mycket med Tom Britton och ligger ungefär på samma bedömningar som han gör”. 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

 

Professor Ingmar Skoog vill att Folkhälsomyndigheten tar hjälp av experter på äldre i kampen mot smittan.