Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Giesecke i SVT: ”Sverige gjorde rätt”

Giesecke: ”Jag har blivit mordhotad”
Skärmdump från SVT-intervjun.
Foto: SVT / SVT
Arkivbild.
Foto: Oleksandr Prokopenko / Colourbox

Sveriges tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke säger i en intervju med SVT Nyheter Södertälje att han ställer sig bakom den svenska coronahanteringen.

Han menar att regeringen inte har bytt strategi.

– Sverige har varit ganska konsekvent i vilka restriktioner man har haft.

Den svenska coronastrategin har varit föremål för debatt under hösten och vintern, när Folkhälsomyndigheten och regeringen i flera steg skärpt åt åtgärderna.

Öppettiderna för restauranger har begränsats, samtidigt som riksdagen röstat igenom en pandemilag och munskyddsrekommendationer har införts.

Men den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke anser att landet har agerat rätt, och att strategin har varit konsekvent.

– Flera länder har gjort det förvirrande för befolkningen. ”Vad är det som gäller i dag, kan jag gå ut och handla mat och besöka en restaurang?”, säger han till SVT Nyheter Södertälje.

Tveksam till om vi kan gå tillbaka till det normala

Johan Giesecke säger till SVT att han tycker att Sverige kunde ha varit bättre på att skydda sina äldre medborgare.

– Det var svårare än vi någonsin insåg, vare sig Folkhälsomyndigheten eller politikerna.

– Man kunde till exempel ha testat mer än man gjort, både brukare och personal lite mer regelbundet. Det hade nog hjälpt en del. Nu fanns det inte möjligheter till det tidigt i pandemin.

Han är osäker på om saker kommer att bli som förut efter vaccinationerna.

– Jag är inte säker på om vi någonsin kan gå tillbaka till hur livet som det var förut. Viruset kommer att finnas kvar. Det går inte att utrota från jordens yta.

SAS värderas högre nu än innan corona