Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tolv branscher listas som samhällsviktiga

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
”Man måste förstå att smittspridning i krogmiljö är en viktig faktor”, säger Johan Carlson under en presskonferens på fredagskvällen.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndigheten riktar nu en varning till krögare.Foto: Ralf Hirschberger / DPA
Johan Carlson, chef för Folkhälsomyndigheten.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Utbildningsminister Anna Ekström (S).Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Personer med samhällsviktiga yrken ska kunna gå till jobbet – även om deras barns skolor stänger.

Och samtidigt varnar nu Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson, krögarna då de ”inte glesar ut” gästerna: 

– Det finns möjligheter att inskränka de möjligheterna om inte ägarna själva förstår att det är viktigt, säger han. 

Personer som jobbar inom ”samhällsviktig verksamhet” ska kunna fortsätta arbeta – även om förskolor och grundskolor stänger. 

Här är de "samhällsviktiga verksamheterna"

Energiförsörjning: Produktion av el, distribution av el, produktion och distribution av fjärrvärme, produktion och distribution av bränslen och drivmedel.

 

Finansiella tjänster: Betalningar, tillgång till kontanter, centrala betalningssystemet, värdepappershandel.

 

Handel och industri: Bygg- och entreprenadverksamhet, detaljhandel, tillverkningsindustri.

 

Hälso- och sjukvård samt omsorg: Akutsjukvård, läkemedels- och materialförsörjning, omsorg om barn, funktionshindrade och äldre, primärvård, psykiatri, socialtjänst, smittskydd för djur och människor.

 

Information och kommunikation: Telefoni (mobil och fast), internet, radiokommunikation, distribution av post, produktion och distribution av dagstidningar, webbaserad information, sociala medier.

 

Kommunalteknisk försörjning: Dricksvattenförsörjning, avloppshantering, renhållning, väghållning.

 

Livsmedel: Distribution av livsmedel, primärproduktion av livsmedel, kontroll av livsmedel, tillverkning av livsmedel.

 

Militärt försvar: Definieras inte enskilt, inkluderas i ”skydd och säkerhet”.

 

Offentlig förvaltning: Lokal ledning, regional ledning, nationell ledning, begravningsverksamhet, diplomatisk och konsulär verksamhet.

 

Skydd och säkerhet: Domstolsväsendet, åklagarverksamhet, militärt försvar, kriminalvård, kustbevakning, polis, räddningstjänst, alarmeringstjänst, tullkontroll, gränsskydd och immigrationskontroll, bevaknings- och säkerhetsverksamhet.

 

Socialförsäkringar: Allmänna pensionssystemet, sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen.

 

Transporter: Flygtransport, järnvägstransport, sjötransport, vägtransport, kollektivtrafik.

 

Källa: MSB – läs rapporten här

Samtidigt varnar nu Johan Carlson landets hårt pressade restaurangägare och krögare eftersom han inte anser att många tar coronahotet på allvar. 

Johan Carlson: ”Det finns många som inte riktigt förstått”

– Många restauranger och pubar har vidtagit åtgärder, genom att glesa ut publiken, man har inte massor av människor som hänger vid bardiskar. Men det finns många som inte riktigt har förstått det budskapet. Vi är helt övertygande om att det måste ändras. Man måste förstå att smittspridning i krogmiljö är en viktig faktor, säger Johan Carlson under en presskonferens på fredagskvällen. 

Han riktade ett varnande budskap till den krisande branschen: 

– Det finns möjligheter att inskränka de möjligheterna om inte ägarna själva förstår att det är viktigt.

Genom en ny förordning har nu regeringen säkerställt att barn till personer i ”samhällsviktig verksamhet” får omsorg i en sådan situation. Under en presskonferens på fredagskvällen presenterade utbildningsminister Anna Ekström, S, vilka sektorer som klassas som samhällsviktiga.

Dessa sektorer är samhällsviktiga

Det är totalt tolv stycken:

Energiförsörjning, finansiella tjänster, handel och industri, hälso- och sjukvård samt omsorg, information och kommunikation, kommunalteknisk försörjning, livsmedel, militärt försvar, offentlig förvaltning, skydd och säkerhet, socialförsäkringar, samt transporter.

– Alla människor i Sverige har viktiga jobb och gör viktiga insatser, det ska det inte råda något tvivel om. Men i det extraordinära läge vi befinner oss måste vi ha ett regelverk på plats som gör att vårdnadshavare i samhällsviktiga funktioner har barnomsorg om skolor skulle behöva stängas, säger Anna Ekström.

Skolverket får samtidigt rätt att ställa in nationella prov.

Folhälsomyndighetens nya siffror

Under fredagen har också Folkhälsomyndigheten kommit med nya siffror:

Totalt har 1 623 personer – mellan 0 och 99 år gamla – rapporterats smittade med covid-19 i Sverige. 16 har dött och runtom i landet vårdas 50 personer på intensivvården.

Under Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff på fredagen valde generaldirektör Johan Carlson att ägna en stor del åt att försvara myndighetens hantering av att begränsa smittspridningen för corona.

Försvarar Anders Tegnell

Han anser särskilt att statsepidemiolog Anders Tegnell, som inte var närvarande, varit föremål för en orättvis kritik. 

– Statsepidemiolog har en väldigt viktig roll. Men jag tycker att det är ovärdigt det han blivit utsatt för, sa Johan Carlson.

Han anser att kritiken som riktats mot myndigheten, framför allt för att man agerat försiktigt med att föreslå inskränkningar som begränsningar av folksamlingar och rekommendationer av skolstängningar och hemmaarbete, framförs som om myndigheten vore ”en liten firma”. 

– Samtidigt kan jag säga, det har heller aldrig varit en våg kritik som riktats mot enskilda medarbetare. Det gäller främst Anders Tegnell, sa Johan Carlson. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

https://datawrapper.dwcdn.net/t2qE2/8/
Utbildningsminister Anna Ekström presenterade listan på samhällsviktiga funktioner.