Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johan Carlson: Det avgör när Sverige kan öppna

FHM presenterade i förra veckan nya scenarier för smittspridningen framöver.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Många ser nu fram emot att kunna samlas på uteserveringar igen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten räknar med att Sverige kan vara redo att slopa alla restriktioner i slutet av sommaren. 

Myndigheten beräknar att smittkurvorna då gått ned tillräckligt, samtidigt som vaccinationerna nått tillräckligt långt för att öppna upp igen. 

– Rent optimistiskt kan man tänka sig att det sker redan i augusti, säger Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten. 

Folkhälsomyndigheten har tagit fram tre nivåer, där smittskyddsåtgärderna anpassas utefter det rådande smittläget. Den 1 juni träder ett antal lättnader i kraft i nivå tre, så som att krogar får servera alkohol till 22.00, deltagarantalet vid evenemang höjs respektive att nöjesparker får öppna igen. 

När fler lättnader kan införas beror på det fortsatta smittläget och hur vaccinationsutrullningen går. 

I nivå två på Folkhälsomyndighetens skala kommer uppmaningen att använda munskydd i kollektivtrafiken att slopas och maxtaket för deltagare på allmänna sammankomster att höjas till maximalt 3 000 sittande personer utomhus. 

Och i det sista steget, nivå ett, tar man bort alla restriktioner. Då krävs det att antalet nya bekräftade fall understiger 50 per 100 000 invånare och tvåveckorsperiod. Antalet sjukhuspatienter med covid-19 ska vara lägre än 100 och antalet på Iva lägre än 25. Samtidigt ska andelen vuxna som fått en första vaccindos uppgå till 70 procent.  

– Om man extrapolerar kurvorna är man nog där i mitten av augusti, om jag minns det rätt, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, till SvD.

”Vill ha två veckors stabilitet”

Generaldirektören konstaterar samtidigt att det inte innebär en direkt övergång till nivå 1. 

– Vi har sagt att vi vill ha två veckors stabilitet. Vi kommer att titta på en kombination av smittspridningen, vårdbelastningen och vaccinationstäckningen och göra en bedömning om vi är i det stadiet då. Men när vi väl kommer dit så deklarerar vi början på avvecklingen. Den faller inte in automatiskt, säger han till SvD. 

Folkhälsomyndigheten har kritiserats för att gå för fort fram med lättnaderna. Infektionsläkaren Björn Olsen menar att även om smittspridningen gått ner så kommer lättnaderna för tidigt. Johan Carlson vänder sig mot kritiken. 

– Det finns en poäng ur hälsosynpunkt och generellt i samhället att inte vara för sen med att öppna. Det är viktigt att det finns en acceptans för åtgärderna. Risken är ju att folk tycker det inte finns någon vits med de åtgärder som ligger kvar. Det är hela tiden en ganska skör balans mellan acceptans och följsamhet, säger han till SvD.

Därför dröjer lättnaderna: ”Inte varit läge”

Lättnaderna av restriktionerna skjuts framåt.