Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi kände att vi började bli febriga och få frossa”

Johan Giesecke svarar på vanliga frågor om viruset.
SVT:s tidigare vd Eva Hamilton är en av de hundratals svenskar som misstänks ha smittats av det nya coronaviruset.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

SVT:s tidigare vd Eva Hamilton är en av de hundratals svenskar som misstänks ha smittats av det nya coronaviruset.

Eva Hamilton med familj kom hem från en skidresa i Österrike i början av månaden.

– Redan på hemvägen kände vi att vi började bli febriga och få frossa, säger hon. 

Eva Hamilton med familj reste till Ischgl på skidsemester i början av mars.

Skidorten, i området Tyrolen, har identifierats som en smitthärd där tusentals turister senare insjuknat, varav många tros ha kommit hem till Sverige. 

Eva Hamilton, vd för SVT mellan 2006 och 2014, blev sjuk redan på flyget hem, berättar hon, men att symptomen har varit milda.

– Det är ganska milt. Vi är fyra stycken som har varit nere i familjen – vi har alla olika symptom: någon fick ont i huvudet, någon har haft lite mer hosta – alla har haft feber.

– Grejen är att det kommer och går, just när man tror att man har blivit frisk så kommer en släng av feber. Men det är inte värre än att vi har det ganska trevligt i vår karantän här, säger hon.

”Klart uthärdligt”

Eva Hamilton säger att de tror att de till hör majoriteten av de smittade, som får lindriga symptom, och tillägger att de är ”jättetacksamma för det”.

– Är det inte värre än så här så är det klart uthärdligt. 

Eva Hamiltons familj har inte testats för covid-19, då de inte är i behov av sjukhusvård, men hon berättar att symptomen skiljer sig markant från vanlig influensa.

– Det är ju en helt torr influensa. Man är inte snorig ett dugg och febern som kommer och går – jag känner inte igen det alls. Jag har aldrig varit sjuk på det här sättet.

”Stora oron är för världen”

Eva Hamilton sitter bland annat i AB Kvällstidningen Expressens styrelse, och är även ordförande i Film&TV-producenterna.

Hon understryker att varken hon eller andra familjemedlemmar är oroliga över sjukdomsförloppet – utan att ”den stora oron är för världen, för ekonomin och för alla som blir arbetslösa”.

– Det är en otrolig massa reklamfilmare och produktionsbolag som inte har några intäkter och och har fått inspelningarna stoppade. Det är en förfärlig bransch just nu, och de här regeringspaketen som har kommit kommer inte att räcka.

Vill se utökat stöd

Eva Hamilton, eftersöker kompletteringar av regeringens stödåtgärder, något hon även har skrivit i ett öppet brev i Resumé tillsammans med Helena Westin, ordförande för Sveriges Kommunikationsbyråer.

– Vi kommer att behöva betydligt mer, och riktade till småföretagare. Det är otroligt besvärliga situationer de står inför, säger hon.

– Egenföretagare måste omfattas av korttidspermitteringen, och jag hoppas att det kommer snart, för det är en otrolig oro just nu.

Kvinnor blir lika lätt smittade men får mildare symtom än män.

LÄS MER: Coronasmittade Henrik: Symptomen släppte snabbt 

LÄS MER: Läkaren Olle, 63: Så var det för mig att ha corona