Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har aldrig sett en sådan rädsla för att dö”

Adrian Iliescu berättar om oron i början av coronapandemin • Ur ”Kalla Fakta” – sänds 15/6 21.00 i TV4.
Läkarna Sulle Hoshmand, Clara Strömberg och Adrian Iliescu ger oss en inblick i vården.
Foto: Kalla fakta

Pandemin har slagit hårt och i dokumentären ”Corona-Akuten” i ”Kalla Fakta” får vi följa tre läkare i deras arbete inifrån Södersjukhuset i Stockholm.

De berättar om svårt sjuka patienter, kolleger som går bort och hur vardagen mitt i krisen ser ut.

– Jag har aldrig sett en sådan rädsla i ögonen. En rädsla för att dö helt enkelt, säger överläkaren Adrian Iliescu i dokumentären.

”Det finns inte akutläkare”

”Vi börjar få problem här nere på covid-akuten”

Läkarna Clara Strömberg, Adrian Iliescu och Sulle Hoshmand ger oss en inblick i vardagen mitt i coronakrisen genom videodagböcker och inspelningar, som visas i ”Kalla Faktas” dokumentär ”Corona-Akuten”.

Den 9 mars når coronaviruset akutsjukhuset Södersjukhuset när en patient på intensiven bekräftas bära på smittan. Ett 70-tal anställda har varit i kontakt med patienten. 

Smittan fortsätter att sprida sig och fler och fler patienter med corona kommer till sjukhuset.

Akutmottagningen delas upp i två delar, en med covid-19-patienter och en för vanliga patienter.

– Jag har jobbat inom akutsjukvården i 20 år. Jag har aldrig sett en sådan rädsla i ögonen. En rädsla för att dö helt enkelt, säger överläkaren Adrian Iliescu i dokumentären.

Södersjukhuset ökar sina intensivvårdsplatser från 16 till 60 stycken. Men Adrian Iliescu berättar om att ribban för vem som får intensivvård kanske måste höjas då läget är ansträngt med få lediga platser.

Läkarna berättar om sin vardag

De tre läkarna möter många patienter och skyddsutrustningen tas på och tas av.

Specialistläkaren Sulle Hoshmand avslutar ett av sina pass och berättar om en kvinna som gjort ett starkt intryck på honom. Kvinnan frågade gång på gång om hon kommer få träffa sin man snart.

– Svaret var att så länge hon är här så kommer hon inte få träffa honom tyvärr. Den enda kontakten man kan ha är genom telefon vilket är sorgligt för vi människor i sjukdomstillstånd behöver mer omhändertagande av våra nära.

Ett annat pass avslutas:

– I dag har det varit en euforisk känsla då vi haft tillräckligt med bemanning, säger Sulle Hoshmand i videon.

”Jag tror att hösten kommer bli tung”

På sjukhuset tredubblas antalet sjukskrivningar bland personalen på två veckor. Överläkaren Adrian Iliescu berättar om att han tagit emot 15 larm på mindre än två timmar och att han räknade till 94 patienter som väntade när han klev på ett av sina pass – bemannat med tre läkare. Han pratar om en andra våg där vi måste ha bättre beredskap och han hoppas att vi har lärt oss något som kommer hjälpa oss i framtiden så att det blir lättare.

Överläkaren Clara Strömberg berättar om vad hon upptäckte när hon efter ett arbetspass gick in på Facebook:

– Det var beklämmande. Jag blev riktigt ledsen. Jag såg flera profiler från kolleger som gått bort i covid och deras profiler ligger kvar och dyker upp titt som tätt. Att gå tillbaka till en normal arbetssituation efter det här tror jag inte kommer gå. Jag tror att hösten kommer bli tung.

Programmet ”Corona-Akuten” sänds klockan 21.00 i TV4 och klockan 06.00 i TV4 Play/C More.Coronadödens ansikten i Sverige

Älskade och saknade. Expressen berättar om 100 svenskar som gått bort av covid-19.