Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Italienska attacken efter Anders Tegnells uttalande

Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell om sommaren 2020 – ser inte viruset som mindre aggressivt.
Italiens ambassadör Mario Cospito reagerar skarpt mot vad han uppfattar som kritik från Anders Tegnell mot Italiens sjukvårdssystem.Foto: Italiens ambassad
Anders Tegnell.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders Tegnell har väckt den italienska Sverigeambassadörens vrede.

Det handlar om ett uttalande av Tegnell som kan tolkas som kritik av Italiens sjukvårdssystem.

”Alla utanför Italien borde uttrycka endast beröm och solidaritet gentemot vårt land och vår befolkning”, skriver han i ett pressmeddelande.

Italiens Sverigeambassadör Mario Cospito har tagit del av en artikel i Aftonbladet där Anders Tegnell uppges säga att Italien har mindre resurser än Sverige att hantera en pandemi.

I en skarpt formulerad replik hänvisar ambassadören till WHO:s rankning av effektivitet och funktionalitet hos olika länders sjukvårdssystem där Italien kommer på plats 2, efter Frankrike, medan Sverige ligger på plats 23.  

Han fortsätter med att jämföra de båda länderna avseende förväntad medellivslängd och antal intensivvårdsplatser per capita – jämförelser som båda faller ut till Italiens fördel, enligt ambassadören.

”Ett grymt öde”

Mario Cospito skriver att Italien tvingades möta coronaviruset ”utan några som helst existerande referensramar och med bristande om inte obefintlig solidaritet från andra länder.”

Nu har landet, genom stora uppoffringar, lyckats begränsa epidemin.

”Alla utanför Italien borde uttrycka endast beröm och solidaritet gentemot vårt land och vår befolkning. Inte minst för att vi jämfört med andra länder, däribland Sverige, på grund av ett grymt öde inte haft tiden på vår sida.”

Den italienska reaktionen handlar om Anders Tegnells uttalanden i Söndagsintervjun i P1 i helgen. Ambassadören hänvisar dock inte till själva intervjun, utan till Aftonbladets referat av intervjun. 

I referatet återges följande citat av Tegnell:

– I ett modernt rikt land som Sverige borde vi kunna skydda våra äldre.

Därefter sammanfattar Aftonbladet statsepidemiologens resonemang:

”Han pekar på hur det såg ut i Kina och Italien som båda har mindre resurser än Sverige för att hantera en pandemi och tycker att Sverige som samhälle borde ha klarat av pandemin bättre.”

Så sade Tegnell

Anders Tegnells uttalanden gjordes i ett sammanhang där intervjuaren Martin Wicklin ställde frågor om att Folkhälsomyndigheten arbetar utifrån en helhetssyn på folkhälsa, där man inte bara väger in antalet döda här och nu utan också långsiktiga negativa effekter av att stänga ner samhället.

Tegnell instämde i att myndigheten har en helhetssyn men sade att man aldrig medvetet valt att offra människoliv på kort sikt för att nå positiva konsekvenser för folkhälsan på lång sikt. När Sverige valde strategi trodde Tegnell att man skulle kunna skydda äldreboendena från smittspridning mycket mer effektivt än vad som visade sig bli fallet, resonerade han i intervjun. Därefter sade han, ordagrant:

– I ett rikt modernt samhälle som Sverige så borde vi kunna skydda våra äldre äldre. Det skulle inte behöva vara som det såg ut i Kina eller kanske till och med Italien där man har mindre resurser för sådant.

Expressen har sökt Italiens ambassad men inte fått något svar.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

Socialstyrelsen: Är baserad på 4 000 patienter.