Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Island nära att utrota corona: ”Inte så mycket virus kvar”

Se Niklas Svenssons intervju med Sveriges ambassadör Håkan Juholt på Island.
Molly Sandén ska ha konsert på ett folktomt Gröna Lund.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Island nära att utrota coronaviruset.
Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
Foto: IDA GULDBAEK ARENTSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Island säger sig vara nära att utrota coronaviruset i landet efter att ha masstestat befolkningen och Gröna Lund sänder livekonserter i TV4.

Här är tre positiva nyheter i dag.

Island har positiva beskedet

Tidigt i coronapandemin gick Island sin egen väg. Man satsade på att masstesta befolkningen och nu beräknas man ha undersökt ungefär 15 procent av invånarna.

Och de massiva testinsatserna verkar ha gett resultat – ön har nämligen den lägsta dödssiffran i Norden, rapporterar DN.

Mer än 54 000 tester har utförts på Island som totalt har omkring 360 000 invånare. Sedan coronans utbrott har önationen satsat på att smittspåra och policyn har varit att personer som varit i kontakt med smittade, eller som bedöms vara i riskzonen för att bli smittade, sätts i karantän.

Den 5 april nådde epidemin sin topp och därefter har antalet fall minskat. Den 6 maj hade totalt 1 799 personer testats positivt för corona, 97 procent av dem hade tillfrisknat och endast 0,6 procent, vilket motsvarar tio personer, hade dött, skriver DN.

– Vi har inte så mycket virus kvar i samhället, säger Islands statsepidemiolog Thorolfur Gudnason till DN.

Rapporten från Grekland: ”Nästan alla öar coronafria”

Smittspridningen minskar i Danmark

Trots att Danmark ny börjat öppna landet igen och lättat på sina restriktioner minskar smittspridningen i Danmark. Det visar nya siffror från landets smittskyddsorgan Statens serum institut, skriver TT.

Smittspridningen i landet har minskat sedan slutet av april. R-talet, som visar hur många personer varje smittat person smittat, har sjunkit från 0,9 till 0,7.

Under måndagen inleddes fas två av att återigen öppna landet.

– Nu får vi se, när vi når fas två och en långt större del av samhället öppnar. Då kommer nog att smittrycket att gå upp över 1,0. Det gör nog inte så mycket, så länge sjukvårdssystemet kan följa med, säger Søren Riis Paludan, virusforskare och professor vid Århus universitet, till TT.

Gröna Lund tv-sänder konserter

På grund av det rådande förbudet mot folksamlingar med fler än 50 personer har Gröna Lund ställt in flera konserter. Men i stället för att publiken ska känna att de missar att se sina favoritartister så flyttas spelningarna hem till vardagsrummen i stället.

Tillsammans med TV4 startar Gröna Lund ett nytt konsertformat som kallas ”Late night concert” där flera artister kommer att spela live från en folktom nöjespark – men allt sänds på TV4, TV4 Play och C More, rapporterar TT.

Bland annat kommer Molly Sandén, Benjamin Ingrosso, Felix Sandman och Norlie & KKV att spela för ett tomt ”Grönan”.

”Late night concert” har premiär den 18 maj och kommer att sändas måndagar och tisdagar.

Mannen hade varit sängliggandes i trettio dagar efter att ha varit allvarligt sjuk i covid-19, nu kan han äntligen dansa igen.