Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ishall i Stockholm görs om till nödbårhus

Se Expressens specialprogram om cornaviruset med intervjuer av bland andra Stefan Löfven och Carl Bildt.
Utanför flera sjukhus har tält satts upp utanför entrén.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Ishall görs om till nödbårhus. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / FREDRIK SANDBERG

Mälarhöjdens ishall i Stockholm stänger sin verksamhet och görs i stället om till nödbårhus av Region Stockholm.

Fler ishallar i regionen kan komma att beröras - och då måste ishockeyklubbar flytta.

– Med tanke på den situation vi är inne i nu så måste vi förbereda oss på att kunna hantera avlidna på ett värdigt sätt, säger Joakim Jarnryd, enhetschef vid Region Stockholm.

Coronapandemin påverkar stora delar av samhället och människor avlider till följd av covid-19.

I Sverige har över 700 dött och många dödsfall är kopplade till Stockholm.

För att klara av att hantera de avlidna förs nu diskussioner om möjligheten att använda ishallar som nödbårhus.

– När det gäller ishallar så är det ett alternativ vi tittar på. Med tanke på den situation vi är inne i nu så måste vi förbereda oss på att kunna hantera avlidna på ett värdigt sätt, säger Joakim Jarnryd vid Region Stockholms regionala särskilda sjukvårdsledning.

Ishall stänger sin verksamhet

Det är Region Stockholm som tillsammans med kyrkogårdsförvaltningen och Stockholms stad som ser över alternativet.

– Som det ser ut i nuläget så har vi 335 lediga platser för att hantera avlidna i ordinarie system, vi har också ett utrymme som vi kan hantera mellan 500-700 avlidna. Men vi har som en sista utväg varit i kontakt med kyrkogårdsförvaltningen och Stockholms stad när det gäller att vid nödbehov även kunna använda ishallar.

En ishall som redan nu stängs är Mälarhöjdens ishall i Hägersten i södra Stockholm där bland andra Djurgårdens hockeyklubb har träning i ungdomssektionen.
Nu måste all utrustning som finns förvarad i ishallen bort och den aktivitet som sker inne i hallen avbryts – på obestämd tid.

”Vi måste förbereda oss”

– Det är väldigt tråkigt att det sker. Vi är inne i en speciell situation nu. Det gäller också att kunna hantera de avlidna på ett bra sätt och jag hoppas att det finns en lösning på att man kan få dela ishallar sinsemellan kommuner. Jag hoppas att man kan anstränga sig och förstå att det handlar om att ta hand om avlidna på ett värdigt sätt, säger Joakim Jarnryd.

Fler ishallar i regionen kan komma att börja användas för samma ändamål. Hur många ishallar kan Joakim Jarnryd inte kommentera. 

– Just nu förs diskussioner om denna möjlighet. Hur många ishallar det kan bli, beror på hur covid-19 utvecklas. I nuläget ser vi inte att vi behöver använda ishallarna överhuvudtaget, men vi måste förbereda oss för att hantera olika typer av utveckling, säger han.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Statsepidemiologen tror att mörkertalet är stort över smittade i Stockholm.