Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iran i chock efter nya smittosiffror

Professor Matti Sällberg jobbar för att få fram ett vaccin mot coronaviruset – hör honom berätta hur det går.
Teheran under slutet av ramadan.Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP TT NYHETSBYRÅN
Teheran under ramadan.Foto: MORTEZA NIKOUBAZL/SIPA/SHUTTERSTOCK / MORTEZA NIKOUBAZL/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

BEIRUT. På bara 24 timmar har Iran registrerat cirka 3 000 nya coronafall. 

Det högsta antalet smittade på två månader.

Trots det öppnar landet upp igen som vanligt. 

– Lyckligtvis är de flesta fall milda till måttliga, säger doktor Arash Anissian till Expressen. 

I lördags meddelade myndigheterna i Iran att man tar steg mot att återvända till det normala efter det stora coronautbrottet. På måndagen kom chockrapporten från hälsodepartementet: cirka 3 000 nya coronafall bara det senaste dygnet. 

– Folk verkar tro att coronaviruset är över... vissa statstjänstemän tror också att allt återgått till det normala, sa hälsominister Saeed Namaki i en tv-intervju. Han la till: 

– Coronaviruset är inte bara långt ifrån över, utan vi skulle när som helst kunna se en andra farlig topp.

I lördags återvände statsanställda till sina jobb och marknaderna öppnade upp som vanligt. President Hassan Rohani meddelade att även landets moskéer kommer att återgå till det normala så småningom. En av de största utmaningarna för regeringen i Iran under coronakrisen har varit att hålla viktiga helgedomar stängda – särskild i den heliga staden Qom och i staden Mashhad. 

Turism viktig inkomstkälla

Religiös turism är en av landets viktigaste inkomstkällor. Flera miljoner shiamuslimer vallfärdar till Iran årligen bara för att besöka heliga platser i bland annat Qom och Mashhad. Men under pandemin var man tvungen att stänga ner allt. 

– Man kan inte stänga ner landet hur länge som helst. Folk måste jobba för att leva. Det har blivit val mellan fattigdom eller corona. Nu har folk börjat vänja sig vid tanken att corona är ett faktum och existerar i samhället, säger en Teheranbo till Expressen.

Arash Anissian, läkare och chef för det privata sjukhuset Ibn Sina i Teheran påpekar att statens plan att öppna offentliga platser som köpcentrum, kollektivtrafik, moskéer och arbetsplatser utan tillräcklig tillämpning av social distansering kan leda till en ny våg av spridning. 

– Om inte folk följer restriktionerna om social distansering, användning av masker och handsprit är det mycket möjligt att en ny våg kan drabba landet. De nya fallen verkar vara mildare i de flesta områden i Iran, säger doktor Arash Anissian till Expressen. 

Kampen mot sanktionerna

Hälsoministeriets talesperson Kianoush Jahanpour sa vid den dagliga presskonferensen att de totala registrerade coronafall i landet nu är uppe i 154 445 fall med 2 979 nya fall registrerade under det senaste dygnet. Även antalet döda har stigit markant. Bara senaste dygnet registrerades 81 nya dödsfall jämfört med 18 fall i söndags. Totalt har 7 878 personer dött. 

Namaki uppger att minst tre provinser, Baluchistan, Kermansha och Hormozgan är hårt drabbade. 

Iran har länge krävt att USA ska häva sina sanktioner mot landet för att kunna köpa in nödvändig sjukvårdsutrustning som används i kampen mot coronaspridningen. 

Doktor Arash Anissian säger att landet är i stort behov av diagnostiskutrustning, personlig skyddsutrustning och mediciner. 

– På grund av den dåliga ekonomin och bristfälliga leveranser från staten tvingas människor att köpa sådan utrustning dyrt. Om landet haft nog med utrustning som kunde delas ut gratis till folket hade vi säkert kunnat kontrollera spridningen av covid-19 noggrannare och även behandlat de smittade bättre. 

Ledarna i de här länderna har hanterat coronakrisen på olika sätt.