Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ipren förvärrar inte symptom

Spår ljusare tider – om vi följer restriktionerna.
Ny studie slår fast att Ipren inte förvärrar coronasymtom, vilket tidigare påståtts.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ny studie slår fast att Ipren inte förvärrar coronasymtom, vilket tidigare påståtts.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Att ta antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen ökar inte risken för att drabbas hårt av covid-19, enligt en ny studie.

Studien, som publiceras i den medicinska tidskriften Lancet Rheumatology, är den hittills största på området och visar varken på en ökad risk att utveckla en allvarlig form av covid-19 eller att dö av sjukdomen bland personer som tar exempelvis Ipren.

I början av coronapandemin fanns en oro kring att smärtstillande läkemedel som också hämmar inflammation, så kallade NSAID, kunde förvärra tillståndet vid covid-19. Bland annat gick Frankrikes hälsominister ut och uppmanade människor att vid feber välja paracetamol.

”Säkra att använda”

Även WHO varnade för att självmedicinera med värktabletter med ibuprofen.

Men forskarna kan i den nya studien inte se några sådana effekter.

”Vi har nu tydliga bevis för att NSAID är säkra att använda hos patienter med covid-19, vilket bör försäkra både läkare och patienter om att de kan fortsätta att användas på samma sätt som innan pandemin började”, säger huvudförfattaren Ewen Harrison, professor vid University of Edinburgh, i ett pressmeddelande.

I studien ingick 72 000 patienter med covid-19 som vårdats på sjukhus, varav drygt 4 200 tagit NSAID före sjukhusvistelsen. Andelen som avled var i princip lika stor – 30,4 procent bland dem som hade tagit läkemedlet, mot 31,3 bland dem som inte gjort det.

De som tagit antiinflammatoriska värktabletter behövde inte heller oftare respiratorvård eller liknande, enligt studien.

Ingen avrådan

Studien utfördes i Storbritannien, där ibuprofen är det vanligaste NSAID-läkemedlet. Det är därmed oklart om resultaten är lika tillämpliga i länder där andra former av läkemedlet används.

Av studien framgår inte heller hur länge patienterna hade tagit antiinflammatoriska värktabletter, och om de tog dem för ett allvarligt kroniskt tillstånd eller tillfälliga symtom.

Det svenska Läkemedelsverket uttalade redan för över ett år sedan att det inte såg någon anledning att generellt avråda från att ta Ipren eller andra smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel under pandemin.

Se också:

Även Pfizers studier ser lovande ut för yngre.