Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingen traditionell utdelning av Nobelprisen i år

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel under Nobelceremonin år 2019.Foto: PELLE T. NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Kung Carl Gustaf delar ut Nobelpriset i fysik till Didier Queloz år 2019.Foto: PELLE T. NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Det blir ingen traditionell utdelning av Nobelprisen i Konserthuset i Stockholm i år.

Nobelstiftelsen har beslutat att ställa in prisceremonin med alla samlade på plats.

Pristagarna deltar i stället från sina hemländer via videolänk.

Sedan tidigare är det känt att Nobelbanketten är inställd, och nu har Nobelstiftelsen satt ned foten vad gäller prisutdelningen också. Orsaken är givetvis coronapandemin.

Det blir i stället en tv-sänd prisceremoni där presentationerna av priserna varvas med inslag från pristagarnas hemländer när de tar emot medalj och diplom där. Sändningen sker sannolikt från Stadshuset i Stockholm.

Gemensam sändning med studio i Stadshuset

– Vi knyter samman allt i en gemensam sändning, med en studio i Stadshuset. Varje pristagare kan befinna sig på svensk ambassad eller på sitt universitet, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten för TT.

Vem som ska leda tv-sändningen är inte beslutat.

Lars Heikensten säger att det var lätt att fatta beslut om att avstå från den stora banketten.

– Och redan i våras var vi helt inställda på att inte hålla en traditionell prisceremoni. Men vi ville avvakta över sommaren och se vad som hände innan vi kommunicerade det. Vi ville inte binda oss vid ett beslut för tidigt, säger Lars Heikensten.