Ansvariga läkare på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm har fått ett dokument som ska hjälpa dem att bedöma vilka patienter som ska få vård på IVA under coronakrisen.
Enligt dokumentet, som Aftonbladet i dag publicerar i dess helhet, ska personer med en ”biologisk” ålder på över 80 slussas vidare till andra avdelningar.
Personer över 60 med ”signifikant svikt i maximalt två organsystem” ska inte heller prioriteras för intensivvård under krisläge. Under detta faller till exempel svår njursvikt, lungsvikt och hjärtsvikt.
I ett mejlsvar till Aftonbladet skriver Karolinska universitetssjukhuset att de följer Socialstyrelsens riktlinjer och prioriteringsprinciper.
”Den medicinska prioriteringen utgår alltid ifrån patientens prognos att klara av intensivvård och att återhämta sig. Vi ska inte utsatta patienter för en mycket tuff vård om inte prognosen för patienten motiverar det.”
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, tillbakavisar att detta är restriktioner som har behövts sättas in i nuläget.
Han säger att det endast ska göras om det är ”absolut brist på platser”.
– Idag har vi över 300 intensivvårdsplatser och på skärtorsdagsmorgonen var 79 av dem lediga. Det har alltså inte funnits anledning att generellt göra de tuffa prioriteringarna som Socialstyrelsens riktlinjer ska vägleda kring, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
Fotnot: Den ursprungliga rubriken kunde ge uppfattningen att ingen över 80 år kan få intensivvård och den har därför bytts ut.
Vad är biologisk ålder?
Biologisk ålder behöver inte vara samma som en persons kronologiska ålder – alltså den faktiskt åldern som räknas från födelsedatum.
Den biologiska åldern berättat hur gammal din kropp är, rent fysiskt, och kan vara både högre och lägre än din faktiska, kronologiska, ålder.
Där spelar flera faktorer in, som till exempel kostvanor, motion och stress.