Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Indiska mutationen försvårar lättnader i Storbritannien

Döda människor flyter i Ganges – höga smittspridningen fortsätter i Indien.
Foto: JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK / JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: Krayushkin Ruslan / Shutterstock

Storbritannien tänker lätta på coronarestriktionerna.

Men den indiska mutationen kan ställa till det:

– Mutationen kan göra det lite svårare att nå det fjärde steget i juni, säger premiärminister Boris Johnson under en pressträff.

De restriktionslättnader som ska införas på måndag är steg tre i planen för hur landet ska återgå till ett öppet samhälle. 

På ett presstillfälle på fredagen sa premiärminister Boris Johnson att den indiska mutationen kan försena det fjärde steget i lättnaderna den 21 juni. 

Forskare menar att varianten kan vara 50 procent mer smittsam än den brittiska varianten som kom ifjol, skriver Sky News. Däremot finns det inga bevis för att varianten skulle vara mer dödlig eller skadlig. 

Lättnaderna kommer ändå att införas på måndag som planerat, trots protester från forskarhåll. 

Den nya varianten ökar riskerna med restriktionslättnader, även om vaccineringen har minskat på dödsfall och sjukhusinlagda, säger professor Christina Pagel, en medlem av SAGE:s självständiga expertgrupp till Sky News.

Pagel varnar för att lättnaderna förvärra läget och att fokus nu borde vara på att försäkra sig om att den indiska varianten inte är ett hot. 

Uppgifter: Döda covidpatienter dumpas i floden

Extrem smittspridning i Indien.