Ilskan när världen stramar åt – går emot WHO:s ord

En ny coronavirusvariant har upptäcks i Gauteng i Sydafrika
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Landet är ilsket över de reserestriktioner som nu duggar tätt mot dem och andra afrikanska länder.
Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN
Inställda avgångar blinkar rött på OR Thambo International Airport i Johannesburg efter att land efter land infört flygförbud mot Sydafrika.
Foto: KIM LUDBROOK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En gate gapar under söndagen tom på OR Thambo International Airport i sydafrikanska Johannesburg.
Foto: KIM LUDBROOK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Människor på flygplatsen i Johannesburg redo att flyga till Paris.
Foto: JEROME DELAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Läkare i Sydafrika var först att slå larm om nya mutationen.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sydafrika slog larm om den nya virusmutationen omikron, vilket har lett till att flera länder stoppar resor till området.

Landets regering hävdar att de ”straffas” för sin avancerade sekvensering av viruset som gjorde att de upptäckte varianten och WHO uppmanar världen att hålla gränserna öppna. 

– Att införa reseförbud som riktar sig mot Afrika är en attack mot global solidaritet, säger Dr Matshidiso Moeti, WHO-chef för Afrika i ett uttalande. 

Sedan det under förra veckan började larmas om den nya, aggressiva virusmutationen i Sydafrika som WHO senare döpte till omikron har olika länders flygförbud och restriktioner mot Sydafrika och andra sydliga afrikanska länder duggat tätt. 

Den sydafrikanska regeringen har reagerat med ilska på reseförbuden och menar att de straffas för den avancerade forskning som möjliggjorde upptäckte av omikron. 

Regeringen har gått ut med att de de kommer försöka övertyga länder som utfört dessa att tänka om, rapporterar nyhetsbyrån AP

WHO: ”Restriktioner ska baseras på vetenskap”

Världshälsoorganisationen WHO backar upp de afrikanska länderna i ett uttalande där de skriver att reserestriktioner: ”kan spela en roll i att få ner smittspridningen något men placerar en tung börda på liv och försörjningar”. 

Organisationen säger om restriktioner ska genomföras ska de ”baseras på vetenskap och inte inkräkta”.  

– Att när omikronvarianten nu har upptäckts i flera av världens regioner införa reseförbud som riktar sig mot Afrika är en attack mot global solidaritet, säger Dr Matshidiso Moeti, regional chef för WHO i Afrika i ett uttalande

De uppmanar nu världens länder att hålla gränserna öppna. 

Under måndagen väntas en kraftig smäll mot Sydafrika då USA planerar planerar att utfärda reseförbud mot dem och sju andra länder i södra Afrika. 

Nederländerna införde flygförbud mot Sydafrika i fredags, men då hade de sista två planen från landet redan hunnit landa på Schiphol-flygplatsen i Amsterdam. 61 stycken av passagerarna testade positivt för covid-19 varav 13 stycken för den nya varianten omikron. 

De hårda reserestriktionerna mot södra Afrika

Australien har beslutat om att inresande från nio afrikanska länder måste sättas i karantän på hotell när de anländer. Detta efter att landet har fått sina första två bekräftade omikron-fall som rör personer som rest från Afrika till Sydney. 

Storbritannien, som under söndagen hade tre bekräftade omikronfall, varav ett redan hade hunnit lämna landet när provresultatet kom, har satt Sydafrika och sex andra afrikanska länder på ”röda listan”, vilket innebär att inresande därifrån ska sättas i tio dagars obligatorisk hotellkarantän. 

Israel har beslutat att stänga sina gränser för utlänningar. 

Nordafrikanska Marocko har gått ut med att de kommer förbjuda alla inkommande flyg från och med måndag och två veckor framöver. 

Spanien har meddelat att de inte kommer att tillåta ovaccinerade resenärer från Storbritannien från och med den 1 december. Italien har börjat kartlägga flygpassagerare som kommit in i landet under de senaste två veckorna. Frankrike har hittills bara meddelat att de fortsätter att trycka på för vaccinationer och booster-sprutor, rapporterar AP.  

Från Sydafrika till Danmark – fall av nya varianten i land efter land.