Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan mot skidturisterna: ”Tänk på oss, egoister”

Sjukvårdschefen om after ski och förberedelserna i Åre för cornaviruset.
Skifliftar i Åre.
Foto: Pontus Lundahl/TT / Pontus Lundahl/TT
Den här lappen satt vid järnvägsstationen i Åre.
Foto: Johanna Waak
Tidigare i veckan gick Folkhälsomyndigheten ut och hotade med att stänga After ski-verksamheter på landets skidorter.
Foto: Pontus Lundahl/TT / Pontus Lundahl/TT
Katrin Hruska, akutläkare.
Foto: Charlotte Rückl

Tidigare i veckan gick Folkhälsomyndigheten ut och hotade med att stänga afterski-verksamheter på landets skidorter.

Flera populära orter panikstänger nu all afterski-versamhet. 

Enligt P4 Jämtland har nya fall konstaterats i Åre och totalt har nio personer smittats. 

– Det vore inte ett olämpligt beslut att sätta Åre i karantän, säger läkaren Sofia Leje, verksamhetschef för Åre närvårdsområde till kanalen. 

Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson har tidigare kallat verksamheter som afterski för ”oacceptabla”, och öppnade för att förbjuda dem. 

Carlson menade även att skidresor inom Sverige kan öka smittspridningen. 

– Det finns risker i trånga miljöer, jag pratar om skidliftar, afterski, pubar eller krogar, sa Carlson och fortsatte:

Det finns i nuläget inga direktiv mot skidanläggningar att stänga igen, eller några förbud mot att resa till skidorter.

Panikstänger afterski – nio nya fall i Åre

Nu väljer flera av landets mest populära skidorter att stänga sina afterskis. Idre fjäll gjorde det i går, och även Branäs, Kläppen och Kungsberget stängde ner sina verksamheter i dag. 

I Åre är nu all afterski stängd. 

– All afterski och nattklubbsverksamhet är nu stängd i Åre, såväl inomhus som utomhus. Vi har kontakt med alla företag och det är ju deras beslut och de informerade om de här besluten vid lunchtid i dag, säger Therese Sjölund, vd för Destination Åre. 

Samtidigt har nya fall av coronaviruset konstaterats i Åre där totalt nio personer smittats, rapporterar P4 Jämtland. 

– Det kanske inte är ett olämpligt beslut att sätta Åre i karantän, säger läkaren Sofia Leje, verksamhetschef för Åre närvårdsområde till kanalen. 

Sofia Leje är medicinskt ledningsansvarig i region Jämtland Härjedalen. Hon är kritisk till att Folkhälsomyndigheten ska ha möte med skidorterna först efter helgen. 

– Nu är det i gång. Smittspridningen i samhället och det kommer bli mycket att göra i Åre framåt, har infektionsläkare sagt. Man behöver stoppa inflödet av människor till turistorterna. 

SVT rapporterade tidigare i veckan att Sälen hade sin afterski öppen och släppte in 499 personer, på grund av regeringens förbud mot folksamlingar över 500 personer. 

Sälen stänger sin afterski

Destination Sälenfjällens vd Anders Bjernulf bekräftar att lokala aktörer efter dialog med bolaget beslutat att från och med i dag håller afterski och nattklubbar stängda. 

– Av försiktighetsprincip har vi i dag fattat beslut att vi ställer in alla inomhusaktiviteter, säger han. 

Däremot kommer en utomhusservering vara fortsatt öppen. 

Finns det inte en risk att väldigt många kommer ta sig dit när alla andra krogar är stängda? 

– Nej, min erfarenhet är att man sitter i sin stuga tillsammans med sin krets just nu. 

Men kan man vara säker på att det blir så? 

– 100 procent. Jag kommer själv åka runt. Det är ungefär som att ställa frågan hur många bokar rum på stadshotell i Stockholm just nu. Vi vet att det inte kommer vara många.  

Anders Bjernulf, vd för destination Sälenfjällen.
Foto: Pressbild / Sälenfjällen

På måndag ska regionen, länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har möte om eventuellt ytterligare restriktioner i fjället, säger Anders Bjernulf. 

Läkarens ilska 

Att flera från storstadsregionerna reser till skidanläggningar i de svenska fjällen har fått akutläkaren Katrin Hruska att reagera. 

Det är ofattbart att Stockholmare nu åker skidor i Åre och tar med sig vårt utbrott dit. Belastningen på ambulanssjukvården och akutsjukvården kommer att bli enorm. Förlåt, Jämtland!”, skriver hon på Twitter.

Hruska, som deltid arbetar som överläkare vid akutmottagningen vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna, utvecklar sin kritik när Expressen ringer upp:

Vad finns det för risker med de här resorna?

– Det här är orter som har svårt att mobilisera intensivvård på det sätt som Stockholm gör. Du har jättelånga avstånd, få ambulanser och små intensivvårdsavdelningar, det finns inte så mycket reservkapacitet. 

– Vi hade så många sportlovsresenärer till Italien att vi fick det här utspritt över hela landet, så vi kan inte hjälpa varandra med avlastning nu när det här bryter ut. Det har man faktiskt kunna göra i Italien, de har kunnat skicka patienter med covid-19 till andra delar av landet. Så jag tycker det är oansvarigt av människor att bidra till den smittspridningen. 

Lappen uttrycker ilska mot turisterna

Vid järnvägsstationen i Åre har någon också valt att visa sitt missnöje. 

”Hur tänker ni? Som väljer att åka hit till Åre när Folkhälsomyndigheten klargör att man bör hålla sig hemma? Tänk på oss som bor här, egoister”, står det på en lapp som möter turister. 

Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten befarar smitthärd i fjällvärlden.
Sjukvårdschefen om afterski och förberedelserna för coronaviruset i Åre.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.