Ica säljer ”rövstickor” som alternativ till toapappret

Ica-butiken i Mörsil har börjat sälja ”rövstickor”.
Foto: Privat

Här är coronanyheter från landet runt.

Rövstickor åter i mode – länsbutik har tagit fram en begränsad kollektion: ”Mycket humor men med en allvarlig underton”

När dasspapperet söderut börjat tryta i coronavirusets spår skojade en kund till det på Facebook. Hon uppmärksammade Ica-handlare Erik Lindgren i Mörsil på att det kanske vore en idé att testa att saluföra så kallade rövstickor. Sagt och gjort.

– Det är på riktigt. Vi har stickor i butiken, säger Erik Lindgren som äger Ica Nära i Mörsil till ÖP.

Läs mer på op.se

Krögarna hyllar Sundsvallsborna efter helgen – sålde slut och slog rekord

I helgen stöttade Sundsvallsborna sina lokala restauranger som aldrig förr. Hos En liten krog var det fullsatt, Restaurang Saffran sålde slut och Menageriet levererade pizzor på löpande band.

– Man är gråtfärdig av tacksamhet, säger krögaren Annika Höglund till Sundsvalls Tidning.

Läs mer på st.nu 

Fagersta Brukshotell permitterar stor del av personalen: ”Är för hotellets överlevnad”

På grund av coronaviruset tvingas Fagersta Brukshotell att korttidspermittera större delen av personalen tills vidare, för att säkra hotellets överlevnad och i längden rädda jobben som finns. De måste även stänga hotellets restaurang om kvällarna, då de inte har möjlighet att ha personal på både dagen och kvällen. ”Det blir en snabb omställning och mentalt jobbigt för oss alla”, säger Fagersta Brukshotells VD Jennifer Troëng Johansson.

Läs mer på fagersta-posten.se 

Ylva Lundstedt, verksamhetschef vid Vårdguiden på telefon i Östersund.
Foto: Linn Hansson / Länstidningen i Östersund
Samtalen till 1177 har ökat kraftigt på grund av coronaviruset.
Foto: Linn Hansson / Länstidningen i Östersund

1177 i Östersund anställer fler – efter hög belastning: ”Vi vill inte bränna ut oss i alla ändar”

Ökade samtal till 1177 har resulterat i dubbelt antal personal i tjänst. Inom kort kommer de därför förstärka bemanningen i Östersund.

– Rent hypotetiskt vet vi inte hur länge det kommer att pågå, så vi vill inte bränna ut oss i alla ändar, säger Ylva Lundstedt, verksamhetschef vid Vårdguiden på telefon i Östersund.

Läs mer i Länstidningen i Östersund 

Netflix svenska filmsatsning läggs på is – inspelningarna stoppas

Efter succén med tv-serien ”Störst av allt” satsar nu Netflix på sin första svenska film. Men nu läggs arbetet med actionthrillern Red Dot på is. Inspelningarna i Dalarna har stoppats och det är oklart när filmen kan komma att färdigställas.

–  Det är ett övergripande säkerhetstänk för att framför allt garantera vårat teams säkerhet men även hjälpa till att minska smittspridningen i samhället. Vi måste alla hjälpas åt i detta, säger Niklas Larsson, en av producenterna.

Läs mer på dt.se 

Restaurang bjuder på mat för att hjälpa de som blivit av med jobbet: ”Många som förlorat pengar”

Restaurang Antika i Södertälje erbjuder nu kunder som har det tufft ekonomiskt att äta gratis. Det här efter att en person som nyligen blivit av med jobbet erbjudit sig att jobba i utbyte mot mat.

– Vi tänker inte så mycket på att gå minus. Det är många som inte har pengar i den här krisen. Alla måste hjälpas åt, säger ägaren Malek Malko.

Läs mer på LT.se 

Sjukhusen ökar beredskapen för att ta emot fler coronasmittade – tält på plats utanför akuten i Köping

Sjukhuset i Köping förbereder sig för en sannolikt kraftig ökning av antalet patienter som kan befaras vara coronasmittade. I slutet av förra veckan sattes ett tält upp utanför akutmottagningen, det är dock fortfarande oklart när eller om det kommer att börja användas.

– Vi bedömer att vi ligger två till tre veckor efter Stockholm när det gäller hur många som söker vård för luftvägssymtom, säger Mattias Damberg, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västmanland, till Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

Läs mer på Bblat.se 

Middag med farmor och farfar i coronatider. Sten och Margareta Eriksson framför tv:n. Daniel, Helena, Alexander och Elias Eriksson i tv:n.
Foto: Privat
I tv-rutan syns födelsedagsbarnet Sten Eriksson.
Foto: Privat

Sten firade 75-årsdagen med familjen – via storbilds-TV: ”Vi åt samma mat och skålade”

När Sten Eriksson i Västerås fyllde 75 år var tanken att äta på restaurang tillsammans med barn och barnbarn. Men familjemedlemmarna ville inte riskera att smitta Sten eller hans fru. Då fick farfar Sten en briljant idé: En gemensam familjemiddag via videosamtal med mat hemlevererad från restaurangen de tvingades avboka.

Läs mer på vlt.se 

Örebro kommun erbjuder permitterade jobb i vården – ett 80-tal har redan nappat

Kommunen behöver folk i vården och har därför vänt sig till näringslivet och erbjudit permitterade jobb.

På bara två dagar har man fått in ett 80-tal ansökningar.

– Det finns många bra och kloka personer inom andra branscher som vi kan ha nytta av, säger Annika Roman, förvaltningschef vård och omsorg.

Läs mer på na.se 

Så drabbas elitbandyn av coronakrisen – ligachefen: ”Fler kanske följer efter Bollnäs”

Idrotten över hela världen är satt på paus på grund av coronaviruset som skakar samhället i grunden. Det drabbar förstås även bandyn, vilket blev hänsynslöst tydligt när SM-finalerna avgjordes inför tomma läktare den gångna helgen. Coronaviruset kan kosta elitbandyn uppemot en miljon kronor. Ligachefen smyger inte med att svåra tider väntar.

– Det kortsiktiga problemet är mindre än det långsiktiga, säger Per Selin till Helahälsingland.se

Läs mer på Helahälsingland.se 

21-årige kocken Adam i Gävle en av många varslade

I spåren av coronautbrottet har hittills 260 personer i Gävleborg varslats om uppsägning. Värst drabbade är anställda inom hotell-, restaurang- och besöksnäring där många timanställda redan fått sluta.

 – Jag har råd att vara ledig ett tag, men inte längre än kanske två månader, säger Adam Skareng från Gävle som hade räknat med goda jobbutsikter efter Polhemsskolans restaurang- och livsmedelsprogram men nu fått sluta som kock på restaurangen Söders källa.

Läs mer på gd.se 

Stjärnspäckad folkfest ställs in – ingen Tove Alexandersson till Roslagen efter coronakrisen 

I maj skulle orienteringsklubben OK Roslagen få arrangera Swedish League, som är den högsta nivån på tävlingar i Sverige.

Flera av världens bästa orienterare hade anmält sitt intresse, bland dem Jerringprisvinnaren Tove Alexandersson, skriver Norrtelje Tidning.

Nu ställer förbundet in tävlingen på grund av oron för coronaviruset.

– Det går ju inte att gå emot förbundet, säger klubbens ordförande Mats Frost i Roslagens OK.

Läs mer på Norrtelje Tidning

https://datawrapper.dwcdn.net/QuxVN/4/

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.