282 döda av coronaviruset i Sverige

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansborgarråd Irene Svenonius (M).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dödssiffran ökar och 282 personer har nu avlidit i covid-19 i Sverige. 

Folkhälsomyndigheten oroas av att allt fler som läggs in på sjukhus är över 70 år.

– Vi är oroliga för den här gruppen äldre-äldre, den kurvan börjar gå uppåt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens presskonferens.

Samtidigt är ett akut problem att smittan finns på så många av landets äldreboenden – och där får Socialstyrelsen larm om brist på skyddsutrustning.

Ytterligare 43 personer har avlidit i covid-19 i Sverige. Det handlar nu om totalt 282 personer.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger på dagens presskonferens att det nu blir allt fler äldre som smittas, främst personer över 70 år. Han säger att det även ökar trycket på intensivvården och sjukhusen.

– Vi är oroliga för den här gruppen äldre-äldre, den kurvan börjar gå uppåt igen. Det är nu hälften av alla de som läggs in i sjukvården.

Smittan har också kommit in på allt fler äldreboenden, både i Stockholm och i andra regioner. Det är väldigt olyckligt, säger Anders Tegnell.

– Det kommer också ge stora effekter på dödlighet.

På en pressträff på eftermiddagen gav statsministern Stefan Löfven en skarp uppmaning inför påsken:

– Den som i onödan väljer att resa riskerar andra människors hälsa, trotsar myndigheternas anvisningar, de bär ett mycket tungt ansvar på sina axlar. Varje person måste ställa sig frågan: Är resan värt den risken? Mitt och myndigheternas svar är: Absolut inte.

Coronasmitta på ett av tre äldreboenden i Stockholm – Så arbetar Folkhälsomyndigheten efter kritiken.

Ytterligare 500 bekräftat smittade

Enligt Socialstyrelsen uppger nu flera regioner att behovet att expandera intensivvårdskapaciteten börjar bli kritiskt.

– En tredjedel av landets disponibla intensivvårdplatser är i dagsläget inte belagda, sa Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen vid dagens pressträff.

Hon säger att de vårdplatserna kommer att bli fler när fältsjukhus räknas in och tas i bruk. Socialstyrelsen uppger också att flera hör av sig om att det saknas skyddsutrustning på äldreboenden och inom hemtjänsten.

– Vi har fått information om att det är flera som söker skyddsutrustning, så det korta svaret är ja, säger Taha Alexandersson, som inte har information om vilken typ av utrustning det rör sig om i nuläget.

Det senaste dygnet har det konstaterats ytterligare 500 fall av covid-19. Omkring 400-500 fall nya fall har bekräftats de senaste dagarna.

– Det är nog tyvärr så att vi etablerat en ny nivå med nya fall och att det här är något som kommer att fortsätta, säger Anders Tegnell.

Omkring 5 500 personer har nu bekräftats smittade i Sverige.

50 personer från äldreboenden avlidna

Under torsdagen har det kommit rapporter om hundratals smittade på Stockholms äldreboenden.

Vårdbolaget Familjeläkarna, som ansvarar för läkarvård på runt hälften av regionens äldreboenden, uppger för SVT att deras läkare hittills kunnat bekräfta att 230 äldre patienter smittats.

50 av de patienterna har avlidit. 

– Regionen har svårt att prioritera kommunal verksamhet, men man måste se till patienten och de medarbetare som vårdar coronapatienter. Oavsett om de får lön från kommunen eller regionen, säger Stefan Amér, verksamhetschef Familjeläkarna till SVT.

Totalt har 149 personer med bekräftad covid-19 hittills avlidit i länet, enligt gårdagens siffror från Region Stockholm. 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – så får du hela tiden senaste nyheterna. 

”Kommer bli värre innan det blir bättre”

Statsministern svarar på kritiken efter att corona konstaterats på flera äldreboenden.