Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hjälpen till kvinnor som utsätts för våld – hotellet öppnar rum

Kriminolog Nina Rung om att våld i nära relationer ökar under coronakrisen.
Ann Söderlund är en av grundarena av stiftelsen Her house.Foto: /IBL / /IBL
Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice öppnar upp rum för utsatta.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

När allt fler sitter hemma på grund av coronaviruset har situationen för utsatta kvinnor och barn blivit ännu svårare.

Den nystartade stiftelsen Her house har nu börjat samarbeta med en hotellkedja för att erbjuda ett säkert boende.

– Nu måste man tänka utanför boxen och handla fort och bokstavligen rädda liv, säger Ann Söderlund, en av grundarna av stiftelsen.

Runtom i världen har det kommit larm om att våld i hemmet ökar när människor isoleras. Till exempel har franska myndigheterna infört ett system där utsatta kan vända sig till apotek och uppge kodord för att få hjälp.

Även i Sverige behöver många vara hemma mer än vanligt när arbetsplatser och skolor går över till distansjobb.

Journalisten och programledaren Ann Söderlund har länge varit engagerad i kampen för utsatta kvinnor och barn och nu har hon varit med och grundat stiftelsen Her house.

– Jag har själv varit utsatt och jag vet hur svårt det är, vilken skam och stigmatisering det är, säger Ann Söderlund.

”Ett bra sätt att nyttja sina tomma hotellrum”

Hon berättar att de arbetat med stiftelsen en längre tid, men skyndade på lanseringen med anledning av coronakrisen sedan de börjat se att många fått det svårare. 

Och de har redan börjat ett samarbete med Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice.

– När nu alla kartor ritas om i samhället får man mobilisera sig tillsammans och tänka utanför boxen. De var tidigt med på att det här var ett bra sätt att nyttja sina tomma hotellrum, säger Ann Söderlund.

Her House har kopplat ihop kvinnojourer med hotellen, så om jourerna blir fulla och platser behövs så kan jourerna använda hotellrum.

”Viktigt samarbete i en svår tid”

Ann Söderlund berättar att syftet med Her house på sikt också kommer vara att jobba för att ändra synen i samhället.

– Tanken är att vi brett ska utbilda och hitta nya möjligheter för kvinnor och barn att inte hamna i den här utsattheten. Jag skulle gärna vilja bidra till en mer öppen debatt kring varför män, och kvinnor också för den delen, slår och vad det är i samhället som gör att det blir så här, säger Ann Söderlund.

Och de har redan fått ett stort stöd från företag och privatpersoner. Petter Stordalen skrev på onsdagen om samarbetet på Instagram.

Foto: Petter Stordalen/Instagram

”Viktigt samarbete i en svår tid”, skriver han.

– Vi på Her House är väldigt tacksamma över att våra samarbetspartners också förstår situationens allvar och sluter upp bakom oss, säger Lovisa Löwenborg, en av stiftelsens grundare, i ett pressmeddelande.

Stiftelsen Her House Foundations grundare: Mathilda Lundin, Malin Hörberg, Ann Söderlund och Lovisa Löwenborg.Foto: Pressbild
Hälsar till familjen inifrån sjukhuset: ”Älskar er”.