Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hemma anses man vara idiot om man har mask”

Carina och Peter trivs i Spanien: ”Tyst på nätterna så man får sova gott”.
Illetes utanför Palma
Foto: Pär Olsson
Iaa de Verdier, Stockholm
Foto: Pär Olsson
Christer Falkenström och Lisbeth Törngren, Gävle på semester i Magaluf.
Foto: Pär Olsson
Familjen Charlie Krasse 13 år och Michaela Krasse 10 år Stockholm
Foto: Pär Olsson
Carina Svendén, Peter Bavér, Gotland
Foto: Pär Olsson
Familjen Krasse från vänster Björn, Charlie, 13 år, Michaela 10 år och Anna Krasse, Stockholm
Foto: Pär Olsson
1 / 7

I Spanien råder nationellt nödtillstånd efter en stor ökning av antalet coronafall – och restriktionerna är strängare än de svenska.

Samtidigt lyfter fullsatta plan från Sverige till de spanska semesterparadisen.

– Jag skulle inte dra mig för att åka, säger Carina Svendén i Palma.

– Man är rädd för att smitta någon annan, säger Iaa de Verdier som befinner sig i samma turistort.

– Här är bara en massa svenskar, utbrister Björn Krasse från Stockholm och sveper med armen över Illetas-stranden utanför Palma på Mallorca.

Det är den sista oktober och höstlov för skolorna i Sverige. De få flygplan som gått i väg till semesterfavoriten Palma under lovet har varit fullsatta, vittnar de höstlovsresenärer som Expressen varit i kontakt med. 

Så även Björn, som rest till Mallorca med sina två döttrar Charlie, 13, och Michaela, 10, och hustrun Anna Krasse, där de bor i en lägenhet de köpte för ett år sedan.

Björn är 68 år men säger att han inte känner sig som en 70-åring som ska bli isolerad.

– Det känns jättebra att vara här nu. Alla här bär ju mask och oavsett vad vetenskapen anser om det så får man ändå en närvaro av corona, man känner att den finns här och att man har respekten. På gatorna går folk med mask, det känns väldigt bra på ett sätt tycker jag.

Sedan i söndags råder nationellt nödtillstånd i Spanien, med undantag för Kanarieöarna. Detta som ett verktyg för att få bukt med Spaniens skenande smittotal. Spaniens sjutton regioner har ett långtgående självstyre, men nödtillståndet innebär att regeringen med kort varsel kan ta beslut för samtliga regioner. Det första beslutet som togs var ett utegångsförbud nattetid. Dessutom får inte fler än sex personer träffas socialt, varken på offentlig lokal eller i hemmet. Redan dagen efter beslutade regeringen att utegångsförbudet skulle bli upp till varje region att ta ställning till, men de flesta regioner håller fast vid det. 

Flera regioner har gått ännu längre, som Katalonien där samtliga restauranger, caféer och barer liksom alla idrottsinrättningar har tvingats stänga för fjorton dagar framöver.

”Har man inte antikroppar ska man vara orolig”

I Palma har restriktionerna märkts av . På ett torg i Santa Catalina, stadsdelen där många svenskar ofta väljer att gå ut, träffar vi fyrabarnsmamman Iaa de Verdier från Stockholm, som äter frukost med delar av sin familj. De bor i sin lägenhet som de inte kunnat besöka sedan i vintras.

– I förra veckan bestämde vi oss för att faktiskt göra resan. Hela familjen fick corona i somras och testade oss väldigt nyligen. Vi har antikroppar och det var det som gjorde att vi faktiskt åkte.

Iaa känner ändå en viss oro.

– Man är rädd för att smitta någon annan. Jag tycker det handlar om respekt för sjukdomen och andra människor. Även om du har antikroppar kan du föra vidare smittan genom händerna. Jag är rädd att svensken blir slarvigare med hygienen. Det spritas inte lika mycket som i våras, det var som om inget hade hänt i augusti.

Till skillnad från andra Expressen pratar med tycker Iaa att man fortfarande ska vara orolig för att resa utomlands.

– Om man inte har antikroppar så tycker jag att man ska vara orolig. Munskydd ger en falsk trygghet och vi har sett folk i riskgruppen på planet. Vi vet folk som har blivit jättesjuka i vår ålder.

”Skulle rekommendera andra att åka”

På lägenhetshotellet Palma Suites träffar vi paret Carina Svendén och Peter Bavér från Gotland. De har tidigare jobbat på Mallorca och brukar resa hit på hösten. Vi frågar om de upplever någon skillnad mot att vara i Sverige just nu.

– Det är varmare! utbrister Carina och skrattar. Det är så härligt.

Och Palma är väldigt lugnt just nu, anser Peter.

– Det finns inga turister, det är bara spanska man hör runtomkring. Och en del svenska.

Båda säger att de känner sig trygga på Mallorca.

– Det känns verkligen tryggt att flyga hit, så lugnt som det var på flyget. Folk sitter på sina platser och håller verkligen avstånd, det känns hygieniskt. Här är det mindre folk omkring oss än hemma, säger Peter.

– Jag skulle inte dra mig för att åka, jag skulle rekommendera andra att åka, säger Carina som gillar att det är lugnt och skönt i Palma.

Stängde bargatorna i Magaluf

Magaluf är känt för fylla och billiga brittiska ungdomsresor. När Spanien hävde karantänen i maj började resorna ta fart igen. Fast inga smittofall kunde hänvisas till ungdomarna var Mallorca inte sen med att stänga bargatorna. För några veckor sedan hävdes förbudet, men under höstlovet är få restauranger öppna och ungdomarna lyser med sin frånvaro.

En som har hållit öppet hela sommaren och hösten är svenska Absolut Poke. Restaurangen ligger på en tvärgata till ökända bargatan Punta Ballena och omfattades därför inte av kravet att stänga.

Expressen besöker restaurangen den sista dagen de har öppet för säsongen. Falukorv och potatismos står på menyn och serveringen är fullsatt med svenskar.

Vid ett bord sitter Christer Falkenström och Lisbeth Törngren från Gävle, kallade Falken och Libban. Christer har besökt Mallorca och Magaluf flera gånger om året sedan han var ung. Nu är de pensionärer och den här gången stannar de i sex veckor.

Som många andra har Christer sitt munskydd över armbågen. Det är svart med silverglittrande text.

– Den här har jag när man ska vara fin på kvällarna. Den ska jag ta med mig hem.

Kommer ni att ha munskydd hemma?

– Nej, svarar Lisbeth bestämt.

– Möjligtvis om man måste uppsöka sjukhus. Men hemma anses man väl vara en idiot om man har mask, då tänker de att man är sjuk och inte ska gå ut.

Människor flyr från Paris – 70 mils köer

Se trafikkaoset: Övergav staden timmarna innan Frankrikes nya lockdown.