Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massi Fritz om våldet: Många kvinnor utsatta

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
I Frankrike uppmanas nu kvinnor som utsätts för våld i nära relationer att gå till ett apotek och säga kodordet ”mask 19” för att få hjälp.
Foto: BERZANE NASSER/ABACA / STELLA PICTURES/BERZANE NASSER/ABACA
Bild från Paris, där invånarna får gå ut en gång om dagen för att handla mat eller gå till apoteket.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Runtom i världen kommer larm om att våld i hemmet ökar när människor isoleras i hemmen. 

Nu agerar franska myndigheterna – och uppmanar till att man ska vända sig till apotek och där uppge kodord för att få hjälp, skriver CNN

Advokat Massi Fritz, som företräder många våldsutsatta kvinnor, säger att många nu behöver hjälp. 

– Vi måste skydda kvinnor och barn bättre och just nu är det så många som har det extra svårt, säger hon.

För vissa innebär en karantän hemma bara tristess över att vara isolerad. Men för många kan det innebära en betydligt värre och farligare tillvaro. 

Antalet anmälningar om våld i hemmet har ökat rejält i flera länder som är i karantän på grund av coronaviruset, vilket flera organisationer länge har larmat om skulle hända. 

Och nu börjar utsatta kvinnor ta till knep för att kunna få hjälp att fly. 

Det var i Spanien, där det rått utegångsförbud i nästan tre veckor, som man först började se att kvinnor sökte sig till apotek för hjälp – som ju är nästintill de enda butikerna som är öppna i karantänstider. 

Nu har man även börjat se samma mönster i Frankrike, där det också råder utegångsförbud. 

LÄS MER: Hit kan du vända dig med frågor om corona

Myndigheterna uppmanar till att använda kodord

Senast under söndagsmorgonen kom en kvinna in i ett apotek i staden Nancy i nordöstra Frankrike och bad om hjälp. Några timmar senare kunde polisen gripa hennes man. 

Nu har myndigheterna plockat upp mönstret och uppmanar utsatta människor att gå till apotek och använda sig av ett kodordet ”mask 19” för att få snabb hjälp av personalen. 

Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner har sagt att Paris-polisens uttryckningar på fall av våld i hemmet har ökat med 36 procent sedan karantänen började, skriver CNN. 

Myndigheterna har också lovat att man kommer att betala för över 20 000 hotellrum för människor som måste fly från våld i hemmet. 

Är du eller någon du känner utsatt?

Just nu har flera kvinnojourer utökade öppettider för sina telefonlinjer och chattar. Här kan du få hjälp:

Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50 

Brottsofferjouren: 0200 21 20 19

Terrafem (andra språk än svenska) 020 52 10 10

tjejjouren.se - chatt

ungarelationer.se - anonym chatt för dig under 20 år

roks.se - hitta en jour nära dig

unizon.se - hitta en jour nära dig

Studier: Kriser ökar aggressivitet

Spanien och Frankrike är långt ifrån de enda som sett ökningar av våld i hemmet. 

Simona Ammerata, som jobbar på ett skyddat kvinnoboende i Rom, säger till CNN: 

– Det har alltid funnits våld i hemmet, men krisen gör allt värre. 

Karantänen gör att kvinnor inte kan fly från sina våldsamma män i hemmet. Samtidigt har flera studier visat att kriser som orsakar psykisk stress kan öka aggressiviteten, vilket visades exempelvis under den ekonomiska krisen 2008. Även fotbollsturneringar har i studier visat sig ökat våld i hemmet, skriver CNN vidare. 

Problemen finns inte enbart i Europa. I Australien har Google larmat om att man har sett en lavinartad ökning av google-sökningar efter hjälplinjer och organisationer för kvinnor som utsätts för våld i hemmen. I Kina har man sett en tredubblad ökning av våld i nära relationer sedan coronakrisens utbrott.

Massi Fritz: Många är utsatta

Även i Sverige finns en oro över att våld i hemmet kommer att öka med isoleringen, skrev Expressen för två veckor sedan. Då sa polis Linda Törngren, gruppchef för utredningsgruppen för våld i nära relationer i Stockholm syd, att polisen är medvetna om riskerna: 

– Vi befarar att det kan komma att ske en ökning av brott i nära relationer. Än så länge har vi dock inte kunnat konstatera en ökning, eftersom det har gått för kort tid, sa hon då.

Advokat Elisabet Massi Fritz säger under söndagen att hon upplever en stor ökning i antalet kvinnor som hör av sig och behöver hjälp och råd.

Elisabeth Massi Fritz.
Foto: PRESSBILD

– Jag har personligen haft många samtal bara i dag och lämnat kostnadsfri rådgivning. Många har svårt att ringa från hemmet då dom är isolerade och lever i karantän med sin förövare. I många fall ser vi en kombination av alkohol och aggressivitet riktat mot kvinnor och barn, säger hon. 

Hon uppmanar nu myndigheterna att agera för att skydda kvinnorna som nu befinner sig i en särskilt farlig situation. 

– Jag vill att vi agerar blixtsnabbt för att hjälpa denna målgrupp. Många av dessa behöver snabbt komma i kontakt med polisen och kvinnor behöver få kunna ta kontakt med polisen via sms. Det är viktigt att en polisanmälan kan göras via sms och att polisen kan ta sig till platsen snabbt och vidta tvångsåtgärder mot förövaren, säger hon och tillägger: 

– Vi måste skydda kvinnor och barn bättre och just nu är det så många som har det extra svårt.  LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan