Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga inspelningar avslöjar hoten efter Stines coronalarm

Efter Expressens granskning – vårdbiträdet varnades • Hör utdrag ur de inspelade samtalen i P1 Dokumentär.
Vårdbiträdet Stine Christophersen larmade till Expressen om situationen på äldreboendet Sabbatsbergsbyn.
Foto: OLLE SPORRONG
Förra våren kunde Expressen avslöja att coronaviruset tagit sig in på flera avdelnignar på äldreboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Förra våren kom coronaviruset in på Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm.

Efter att flera personer dött slog vårdbiträdet Stine Christophersen larm i Expressen.

Men det uppskattades inte av hennes arbetsgivare Attendo – som gav henne en varning.

– Det är så illojalt tycker vi de osanningarna som gått ut, säger en HR-person på företaget till Stine i en dold inspelning som P1 Dokumentär tagit del av.

Det var under pandemins första våg som Expressens Karolina Skoglund kunde berätta om kaoset på Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm. Boendet hade drabbats hårt av covid-19 och bland de avlidna fanns den kände radioprofilen Kjell Grane och hans fru, före detta elitsimmaren, Marianne.

Bakom avslöjandet stod vårdbiträdet Stine Christophersen och anonyma källor som vittnade om stora brister inom kohortvården – vård där smittade avskiljs helt från de andra på boendet. 

– Vid ett tillfälle hade de boende dött så tätt att jag och en kollega rullade ut tre personer på rad när vi kom till jobbet. Det var verkligen som ett slagfält, sa hon till Expressen.

Uppgifterna om bristande rutiner tillbakavisades dock av Attendo.

”Mycket skit har hänt”

I P1-dokumentären ”Det illojala vårdbiträdet” framgår nu vad som hände efter Expressens avslöjande.

Dagen innan midsommar förra året får Stine Christophersen ett sms från Attendos regionchef som kallar henne till ett möte. Stine går till mötet och får då höra att hon kommer att få en erinran om uppsägelse – trots att det är helt lagligt att larma om missförhållanden enligt meddelarskyddslagen.

Det Attendo inte vet är att Stine spelar in mötet på sin telefon.

– Det är så illojalt tycker vi de osanningarna som gått ut och för det får du en erinran, säger en person från huvudkontorets personalavdelning i inspelningen.

Enligt personen har Attendo haft en ”schyst covid-hantering”.

Stine Christophersen vägrar dock att skriva under varningen och protesterar:

– Mycket skit har hänt, i förhållande till vad som hänt så tycker jag att den intervjun jag gjorde i Expressen, där var jag en smörblomma. Ni ska vara glada tycker jag. Jag tycker inte alls att det var illa. Det är av hänsyn till anhöriga som jag inte berättat hur illa det verkligen var.

Uppgifter om tystnadskultur

I en annan inspelning, gjord under höstens andra våg, hörs Attendos verksamhetschef på Sabbatsbergsbyn berätta för personalen att de inte kommer bedriva kohortvård.

Något hon sagt kommer att ske till radion och i mejl till anhöriga.

– Den enda gången det kan fungera är om personen är sjuk sitter i rullstol eller ligger i sin säng. I övrigt går inte det, för vi kan ju inte springa och passa på folk som kommer ut ur dörren stup i kvarten, säger hon på inspelningen och fortsätter:

– Och säg om du har hand om sjuka och så kommer någon som är frisk ut med, säg brallorna nere, som kräver min direkta åtgärd, ska jag då säga nej tyvärr du får gå där med byxorna nere för jag jobbar med sjuka i dag. Det funkar inte.

Tre dagar efter att radion meddelat Attendo om de hemliga inspelningarna får Stine Christophersen ett mejl där företaget berättar att de dragit tillbaka sin erinran, då det inte finns tillräckligt med underlag för en varning enligt HR-chefen.

Stine Christophersen ångrar inte att hon slog larm. 

– Det har så klart inte varit kul. Men jag ser inte riktigt hur jag skulle ha kunnat göra annorlunda heller. Jag har gjort det som jag kunde göra. 

Idag ångrar hon bara att hon inte gick ut med sin berättelse tidigare. 

– Jag fick plöja mycket lagtexter innan jag förstod – jag har rätten på min sida. Hade jag vetat det tidigare hade jag gett ut i media mycket tidigare. 

Vårdbiträdets larm: ”Många har dött – man känner sig otillräcklig”

Se Expressens avslöjande från maj 2020 om att flera boende med covid-19 dött på Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm.