Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Heléns pappa död på boendet – ministern: ”Hjärtskärande”

Nya diffusa symptomen för covid-19.
– Det är fruktansvärt. Han hade ju ett bra liv och hade levt i dag om inte smittan kommit in, säger Helén Glückman.
Jan Glückman arbetade som optiker i ett eget företag och tyckte om att vara på sitt lantställe, berättar dottern Helén. Han avled den 24 april.

Helén Glückmans pappa Jan avled i covid-19 på äldreboendet Berga i Solna där 27 personer har dött.

– Att så många människor har fått sätta livet till, det tycker jag är fruktansvärt, på grund av felaktiga beslut uppifrån, säger hon.

Socialminister Lena Hallengren kallar situationen för ”hjärtskärande”.

Vårdbolaget Familjeläkarna misstänker att flera fall på äldreboenden i regionen kan kopplas till personer som inte har coronatestats.

Helén Glückmans 83-åriga pappa Jan Glückman avled på äldreboendet Berga förra fredagen. 

Två och en halv vecka innan hans död fick familjen reda på att han hade ont i halsen, och han testades senare positivt för corona.

– Han hade en demensdiagnos, men han var otroligt stark. Han gav inte upp. Så jag är säker på att han hade levt ett bra tag till om inte det här hade hänt, och det är väldigt sorgligt.

Hon är kritisk till hur kommunen och regionen hanterar risken för smittspridning på äldreboenden.

– Jag vet att boendet tagit emot covidpatienter från sjukhusen. Risken ökar ju så klart om man tar in ännu fler med smittan. Det är inte boendets fel, men politikerna måste ta sitt ansvar i det här nu.

Expressen har berättat om Lennart Nyström, 89, som också dog på boendet. Dottern Eva-Lott har sagt:

– Det som smärtar mig är att han inte fick någon hjälp. Att han fick kvävas.

Hallengren: ”Jag tycker att det är hjärtskärande”

Enligt skyddsombudet har 27 av 96 boende som avlidit varit covid-19-positiva. Sakarias Mårdh, vd för bolaget A&O Temabo AB som driver Berga, har å sin sida sagt till Expressen att personal varit noga med att inte röra sig mellan smittade och osmittade avdelningar.

Socialminister Lena Hallengren kallar situationen för ”hjärtskärande”.

”Det är 27 personer som har mist sina liv, familjer som har mist en mormor eller farfar, någon som har mist en livskamrat”, skriver hon till Expressen.

Hon anser att alla som bor och jobbar på boendet bör testas ”vid minsta symtom”.

”Vi har nu också en sådan testkapacitet i Sverige att det går att göra.” 

”Detta visar också hur viktigt det är att vi fortsätter hålla i och hålla ut för att skydda riskgrupper.”

Vårdbolaget: ”Viktigt med provtagning”

Stefan Amér är läkare och verksamhetschef på vårdbolaget Familjeläkarna, som ansvarar för läkarvården på Berga och runt hälften av regionens äldreboenden. Han säger att det är vanligt att patienter som varit på sjukhus placeras på äldreboenden för fortsatt omsorg.

– Det är så det brukar gå till. Och här har vi också tyckt att det är väldigt viktigt med provtagning innan, så att man kan hantera de här patienterna så bra som möjligt.

Familjeläkarna tror att personer kan ha fört in smittan på boenden från sjukhus.

– I flera fall så misstänker vi att det här kan varit det första smittotillfället på boendet. Vi håller på och tittar på just den här frågan, hur vanligt det här har varit.

Kommunpolitikern: ”Vi blev förvånade”

Nataliya Hulusjö (KD), ordförande i omvårdnadsnämnden i Solna, säger att Berga fått hjälp med bemanning och skyddsutrustning från kommunen.

– När de har kommit med önskemål eller flaggat för något så har de fått det. Det är därför vi blev väldigt förvånade, för det här fick vi kännedom om via medier.

Hon vill att patienter ska testas innan de kommer till äldreboenden i kommunen.

– Region Stockholm har andra åsikter, och de som ansvarar för vården, och då blir det väldigt svårt.

Regionen testar inte patienter som ska flytta in på äldreboenden från slutenvården om de inte har symtom.

”Som riktlinje för smittfriförklaring (...) kan detta ske efter att patienten varit helt symtomfri (feber, luftvägssymtom) under 48 timmar. I takt med att fler patienter har vårdats och kunskapen ökar samt att provtagningskapaciteten ökar omprövas löpande vilka grupper som ska provtas”, skriver Christoffer Bernsköld, som samordnar vården utanför sjukhusen i regionens särskilda sjukvårdsledning, i en kommentar.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

SE MER:

Sofia arbetade på äldreboendet – blev själv smittad