Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Harriet Wallberg har slutat som nationell testkoordinator

Professorn förklarar varför testningen är viktig: ”Sjukvården skulle inte klara av det”.
Harriet Wallberg, professor i fysiologi på Karolinska, tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Harriet Wallberg.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges testkoordinator Harriet Wallberg har slutat – efter tre veckor.

Hennes uppdrag har löpt ut och kommer inte att förlängas, varken av Folkhälsomyndigheten eller regeringen.

– Jag upplever att jag nu har bidragit, säger hon.

Den 8 maj utsåg regeringen Harriet Wallberg till nationell testkoordinator för covid-19. Nu, efter tre veckor, har hon slutat – något TV4 först rapporterade om.

Hon har återgått till sitt heltidsarbete på Karolinska institutet, där hon är professor i fysiologi.

Tidigare hade Harriet Wallberg ett förordnande på regeringskansliet, men det löpte ut den 31 maj. De sista veckorna, när hon var testkoordinator, var hon utlånad till Folkhälsomyndigheten.

Harriet Wallberg slutar

Nu har hon själv valt att inte fortsätta.

– Jag avslutade ett uppdrag åt regeringen i början av maj och då fick jag frågan om jag hade möjlighet att hjälpa till med testningen och identifiera flaskhalsar, berättar Harriet Wallberg.

Hon fortsätter:

– Det var otydligt huruvida det skulle bli någon fortsättning eller inte, det var inget vi egentligen diskuterade då. Nu har jag tillsammans med Folkhälsomyndigheten hittat en del saker man behöver åtgärda, sen har jag lämnat en del rekommendationer man har lyssnat till och då har jag gjort det jag känner att jag kan bidra med.

Enligt Harriet Wallberg behövs inte längre hennes kompetens. Det som nu behövs är personer som jobbar operativt, anser hon.

Ville du fortsätta?

– Det var snarare tvärtom: regeringen och Folkhälsomyndigheten ville att jag skulle fortsätta men jag har kommit fram till att när jag åtar mig uppdrag vill jag känna att jag verkligen kan göra någonting. Jag upplever att jag nu har bidragit med att peka på vad som behöver göras vad gäller testning i Sverige.

Så säger Lena Hallengren

Socialminister Lena Hallengren, S, hälsar via sin pressekreterare:

”Vi tar med oss hennes rekommendationer och arbete in i det fortsatta jobbet med att utveckla teststrategin. Bland annat tack vare Harriet Wallbergs arbete går vi nu in i en ny inriktning för testningen. Detta kommer regeringen berätta mer om inom kort.”

Det är oklart om Sverige kommer att få en ny testkoordinator.

Expressen har tidigare redogjort för hur Harriet Wallberg kastades in som testkoordinator på bara en dag, då socialminister Lena Hallengren ringde till regeringskansliets elefantkyrkogård.

Expressen har sökt Folkhälsomyndigheten, som inte har återkommit.

Hör överläkaren Roland Söderholm förklara de vanligaste besvären efter corona.