Hårt tryck på provtagningen är en av många svårigheter som regionerna larmar om när antalet covid-smittade stadigt ökar.
De flesta län ser ökad belastning på provtagning. Det framgår av länsstyrelsernas samlade lägesbild som de har överlämnat till regeringen.
Främsta skälen är att de har nått maxkapacitet, har brist i analyskapacitet och har köer till tidsbokningen – och flera län försöker bygga ut med fler platser.
”Vi är uppe i taket”
”Regionen börjar nå sitt tak avseende analyskapacitet”, skriver Region Västerbotten i sin rapport.
– Vi har möjlighet att testa 13 500 personer varje vecka. Det är en hög kapacitet, men vi är uppe i det taket, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbotten.
– Samtidigt finns en flaskhals på nationell nivå utöver den lokala. Nationellt pandemicenter tar i dag emot 12 000 test i veckan från oss. Om vi fick skicka upp till 2 000 till vore det bra, säger han.
Stephan Stenmark understryker att Västerbotten har hög kapacitet i förhållande till antalet invånare eftersom 5 procent av befolkningen covid-testas varje vecka.
Smittan ökade ”exponentiellt”
– Vi har drop-in, man beställer inte tid och får test samma dag. Men vi är uppe i maxkapacitet. Huset är högt men det har trots allt ett tak, säger han och fortsätter:
– Vi fokuserar på dem som har symtom och deltar i smittspårning. Och vi försöker motverka dubbeltest.
De tre sjukhusen i regionen – Umeå, Skellefteå och Lycksele – har 16 covid-patienter, bland dem två i intensivvård. Stephan Stenmark förklarar att det är en låg siffra, men att så sent som för två veckor hade de ingen covid-sjuk intagen.
Regionen är liksom övriga landet inne i en fas med större smittspridning. Under några veckor ökade den ”exponentiellt”, säger han. Från 70 nya bekräftade fall till 250 till 630. Den senaste veckan har det planat ut på en hög nivå till 690 nya fall.
I region Norrbottens labb har man svårt att hinna analysera alla covid-19-tester efter ökade trycket, skriver SVT Norrbotten.
Därför vänder man sig nu till Finland för att få hjälp.
– Vi måste snabbt hitta kapacitet och vi har nu vänt oss till Finland för hjälp. Men vi är inte främmande att vända oss till andra länder också, säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson.