Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda kraven i Norge: Inte fler än fem gäster

Det här gäller om du besöker Norge.
Erna Solberg, statsminister i Norge.
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Norge inför krav på munskydd i vissa offentliga miljöer i Oslo.
Foto: VALDA KALNINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Norge agerar med kraft för att minska smittspridningen som den senaste tiden har ökat för varje dag.

De nya riktlinjerna innebär bland annat krav på munskydd på vissa offentliga platser inomhus i Oslo och att inte ha fler än fem besökare i sitt hem.

– Denna höst har coronasmittan kommit som höstmörkret, säger statsminister Erna Solberg.

Spridningen av coronaviruset

Norge har varit relativt förskonat från coronaviruset jämfört med andra länder i Europa.

Totalt har 18 110 personer i landet bekräftats smittade och 279 har dött. I nuläget är 54 personer inlagda på sjukhus med covid-19.

Men utvecklingen går åt fel håll och antalet fall och personer som är i behov av sjukhusvård ökar för varje dag. Under måndagen rapporterades 202 nya fall av covid-19 och ytterligare sju inlagda på sjukhus.

– Nu ökar infektionen bland de äldsta, vilket innebär att vi ser att fler hamnar på sjukhus och blir allvarligt sjuka. Vi fruktar också att vi kommer att se fler dödsfall, sa statsminister Erna Solberg vid en pressträff på måndagen.

Lokala restriktioner i Oslo

För att minska smittspridningen inför Norge nu flera nya restriktioner som börjar gälla natten till den 28 oktober, enligt NRK.

Det handlar bland annat om att man inte bör ha fler än fem gäster i sitt hem som inte ingår i samma familj. Gränsen för privata tillställningar ändras dessutom från 200 till 50 personer. 

Oslo står för ungefär en tredjedel av landets smittade – och därför införs nu särskilda lokala restriktioner som börjar gälla på torsdag.

Där ingår krav på munskydd på offentliga platser inomhus där det inte är möjligt att hålla en meters avstånd, förbud att släppa in nya gäster på restauranger efter klockan 22 på kvällen och att undvika att ha kontakt med fler än tio personer i veckan.

De nya restriktionerna ska vara fram till tidigast december.

TV: Fulla flyg och tåg på höstlovet – trots corona

Så ska du tänka inför höstlovsresan: ”Inte riskfritt någonstans”.