Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda domen mot Löfven och Tegnell

Norske experten: Så kan Sverige få ner smittspridningen.
Norges före detta statsminister Gro Harlem Brundtland.
Foto: SVT
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Gro Harlem Brundtland.
Foto: Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven, S.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gro Harlem Brundtland har tidigare kritiserat Sveriges hantering av coronapandemin – men Norges före detta statsminister skärper tonen rejält mot regeringen och Anders Tegnell med anledning av de senaste siffrorna.

– Situationen i Sverige är bara helt otrolig, säger Brundtland till VG.

Gro Harlem Brundtland var Norges statsminister i tre omgångar under 1980- och 1990-talet. Hon var även chef för Världshälsoorganisationen (WHO) från 1998 till 2003.

Brundtland är nöjd med Norges hantering av coronapandemin, men detsamma gäller verkligen inte grannlandet. De senaste siffrorna visar att 367 120 personer har smittats av covid-19 i Sverige och 7 993 har dött jämfört med drygt 43 000 personer smittade och 404 döda i Norge enligt Worldometers.

Statsminister Stefan Löfven.
Foto: JESSICA GOW/TT

Antal döda i covid-19 i Norden

Sverige: 7 993

Danmark: 1 019

Finland: 489

Norge: 404

Island: 28

Källa: Worldometers

Gro Harlem Brundtland: ”Hur är detta möjligt?”

Brundtland anser att Folkhälsomyndigheten med statsepidemiologen Anders Tegnell i spetsen har gjort långt ifrån tillräckligt i sina rekommendationer för att bekämpa smittspridningen i Sverige.

– Det är häpnadsväckande att de så länge har följt de bedömningar som Folkhälsomyndigheten har gjort, säger Brundtland till VG.

Gro Harlem Brundtland hyllar beslutet att skärpa restriktionerna i Sverige ytterligare, men lägger ändå största delen av skulden för landets höga dödssiffror jämfört med de nordiska grannarna på de ledande politikerna.

– Jag har tittat på utvecklingen, skakat på huvudet och frågat mig själv: Hur är detta möjligt? Det är en sak hur Anders Tegnell har bedömt situationen, men Sverige är ett land med en regering och en riksdag, säger Brundtland till VG.

En nu variant av coronaviruset driver smittspridning i delar av Storbritannien, och kan vara upp till 70 procent med smittsamt än det vi är bekanta med. Men vaccinet som är på gång i stora delar av Europa borde funka även på den nya varianten, menar Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.
Överläkaren om Sveriges coronahantering