Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hård kritik mot Sveriges taktik

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Norska forskare ger hård kritik mot den svenska coronahanteringen.

Att inte stänga skolor förvånar särskilt.

– Så länge barn springer runt och smittar i skolor blir det också spridning i samhället, säger smittskyddsläkaren Bjørg Marit Andersen till Aftonbladet.

I Norge är skolor och förskolor stängda. Även simhallar och gym. Alkoholförbud har införts på restauranger och barer – och brott mot hemkarantänen kan leda till böter eller fängelse, har regeringen beslutat.

Norska smittskyddsexperter är förvånade över att Sverige inte har hårdare samhällsrestriktioner.

– Vi i Norden har en lång historisk kunskap av att använda isolering och karantän för att skydda oss mot smittor. Det är väldigt märkligt att svenskarna nu går emot denna kunskap, säger professorn och smittskyddsläkaren Bjørg Marit Andersen, till Aftonbladet.

”Sverige kommer få större smittspridning”

Hon oroar sig också för att svenska jobbpendlare skulle kunna sprida smitta till landet.

– Att resa till och från ett land där inget särskilt gjorts till ett land där en stor del av befolkningen sitter inomhus är olämpligt.

Jörn Klein, smittskyddsforskare vid universitet i Sørøst-Norge, tror att den norska strategin kommer att visa sig vara bättre.

– Jag tror att Sverige på grund av det exponentiella förloppet kommer att få en större smittspridning, säger han till Aftonbladet.

Tegnell: Norge är också försökskanin

I Norge rapporteras det mycket om ländernas olika strategier. I en intervju med Verdens Gang i går, när det bland annat rapporterats om 18 döda på ett dygn i Stockholm, försvarar Anders Tegnell den svenska linjen om frivillighet.

– Skillnaden är greppen vi valt för att minska farten på spridningen. Vi menar att det viktigaste är att personer som är sjuka håller sig hemma.

På frågan om Sveriges befolkning är en försökskanin i kampen mot corona, svarar statsepidemiologen:

– Jag vill säga att det är Norge som är försökskanin, lika mycket som Sverige. Ni inför åtgärder som inte gjorts förut. Vi gör också saker som inte tidigare gjorts, men ni gör ännu mer.

Norska Folkhelsoinstitutet har däremot varnat för flera negativa konsekvenser med de stränga åtgärder som norska regeringen genomfört.

– Jag känner både Tegnell och Giesecke som lysande intelligenta yrkespersoner, säger Preben Aavitsland, överläkare på Folkhelseinstitutet till norska Dagens Medisin.

– De bör fortsätta göra sina bästa bedömningar och genomföra de åtgärder som de anser ger den bästa balansen mellan nytta och negativa effekter.

”Riskerna är huvudsakligen trängsel”

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, om insatserna mot spridningen av coronavirus i Sverige.