Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här sprids smittan snabbast i landet

Fulla flyg och tåg på höstlovet – trots corona
Emma Frans.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Nu ökar smittan i 17 av 21 län.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagen konstaterades rekordmånga nya coronafall i Sverige på ett dygn. 

I vissa län har antalet nya smittade fördubblats på en vecka. 

– Testningen har ökat, men andelen positiva fall har ökat ytterligare något mer, berättar AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. 

Antalet bekräftade coronafall fortsätter att öka. I Länsstyrelsernas veckorapport till regeringen står att smittan ökar i 17 av 21 regioner.

Smittspridningen i Skåne beskrivs som ”dramatisk”, om Södermanland står att antalet smittade har ”ökat markant” och i Kalmar ökar antalet bekräftade fall ”påtagligt”. Även antalet covidpatienter som vårdas på sjukhus ökar i flera län. 

Här är ökningen störst

I Kalmar, Kronoberg och Skåne har antalet nya coronafall mer än dubblerats mellan vecka 42 och 43, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. 

I Kalmar har antalet nya fall gått från 37 nya fall vecka 42 till till 102 fall vecka 43. I Kronoberg är motsvarande siffror 121 och 312. I Skåne har det ökat antalet nya fall gått från 633 under vecka 42 till 1320 veckan efter.

”Verkligen viktigt att ta siffrorna på allvar”

Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, betonar att vi testar mer än vad vi tidigare gjort men också att ökningen oroar. 

– Vi vet att det är en fördröjning tills de smittade avlider eller behöver sjukvård, så det är verkligen viktigt att vi tar siffrorna på allvar. Annars kommer vi se en ökning även bland svårt sjuka och personer som avlider. 

Ökning i fler län 

Också i andra län ökar smittspridningen, även om själva ökningen inte går lika snabbt som i exempelvis Kalmar. 

AnnaSara Carnahan, som är epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, nämner Östergötland, Sörmland och Örebro bland de regioner som sett en stor ökning den senaste tiden. 

I Uppsala däremot, som blev först med att införa lokala coronarestriktioner, ser antalet fall snarare ut att avta. Under vecka 42 bekräftades 504 nya fall, veckan därpå var motsvarande siffra 347. 

Fler tester – men också större andel smittade

Långt fler testas i dag än i våras, men ökningen som ses nu kan inte förklaras med tester, förklarar AnnaSara Carnahan, som är epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. 

Förra veckan gjordes ungefär 160 000 tester, och veckan innan det 150 000. Men andelen positiva fall har också ökat, från 3,9 procent till 5,6 procent under samma period.

Invånarnas oro för ökade smittan i Gottsund

Invånarna i Uppsala är oroliga för ökningen – Expressen har pratat med människor på plats i hårdast drabbade området.

Så sa experterna om corona i början

Så sa Tegnell, Giesecke, Wallensten och andra experter i början av coronapandemin: ”Blir inte mer än enstaka fall”.