Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här sprider hunden Sigge glädje på äldreboendet

Lemony och Vendetta gör allting tillsammans.
Hunden Sigge trivs i Anna-Lisas sällskap.
Foto: Privat
Katarina Häll och Sigge har besökt Furuliden sedan oktober.
Foto: Privat

I flera månader har ett generellt besöksförbud rått på äldreboenden i Sverige. Katarina Häll och hunden Sigge har sedan oktober gjort uppskattade besök på boendet Furuliden i Moheda.

– Det blir en väldigt fin stund och det känns verkligen som att de uppskattar att vi kommer, säger Katarina Häll.

Är du en hund- eller kattperson?

Allt oftare används djur på äldreboenden runtom i Sverige. Det har visat sig bidra med att minska känslan av ensamhet och öka den sociala interaktionen bland äldre på boenden. Den tvååriga engelska cocker spanieln Sigge utbildas till besökshund och har sedan oktober tillsammans med hundföraren Katarina Häll besökt äldreboendet Furuliden i Moheda, vilket SVT också uppmärksammat. 

Efter närmare ett års besöksförbud är deras besök väldigt uppskattade bland de äldre, berättar Katarina. Hon säger också att mötena ofta väcker mycket minnen hos personerna de träffar och att många av de äldre som haft egna hundar brukar dela med sig av egna historier och erfarenheter under mötena. 

– Det blir en rolig stund och man får en väldigt fin kontakt med de äldre på boendet, säger Katarina. 

”Jag längtar tills de kommer” 

De olika lekarna och aktiviteterna betyder mycket för de som bor på Furuliden och en av personerna som Sigge och Katarina brukar träffa är 88-åriga Anna-Lisa Gustafsson. Hon har själv haft hund och brukar få tillbringa en del egentid med Sigge. Hon berättar att hon tycker besöken är roliga och att hon uppskattar mötena väldigt mycket. 

– Jag längtar tills de kommer nästa gång, säger Anna-Lisa.

Trots att besökshundar på äldreboenden blir vanligare upplever Katarina Häll inte att det är en prioritering som många gör. Hon hoppas att fler kommer göra det i framtiden och se de positiva effekterna som besöken kan få.

– Jag hoppas att fler ska få upp ögonen för det och ta in besökshundar med tanke på hur fina möten det blir och hur uppskattat det är bland många av de äldre på boendet, säger Katarina.