Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här skenar den tredje vågen – skolor stängs

Om svenskarna låter bli att följa restriktionerna kan det dröja innan restriktionerna lättar.
Smittspridningen i Västernorrland har pekats ut som värst i Sverige.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN
För att stävja smittan väljer Örnsköldsvik nu att stänga samtliga högstadie- och gymnasieskolor.
Foto: Jorma Valkonen/TT / TT NYHETSBYRÅN
Senaste siffrorna från Västernorrland.

Smittspridningen i Västernorrland har pekats ut som värst i Sverige.

Hälften av regionens alla fall har upptäckts i Örnsköldsvik, där kommunen nu beslutat om att stänga samtliga högstadie- och gymnasieskolor, skriver Allehanda.

– En extrem åtgärd i ett extremt läge, säger skolchef Kristina Rastbäck till tidningen.

Regionens smittskyddsläkare fruktar att smittoppen inte är nådd.

På grund av den skenande smittspridningen har Örnsköldsvik under morgonen tagit beslut om att helt stänga kommunens högstadie- och gymnasieskolor. I stället kommer nu all undervisning att ske på distans.

– Vi gör det här för att siffrorna på antalet sjuka inte sjunker, säger Kristina Rastbäck till Allehanda.

Hur lång stängningen blir återstår att se. På onsdagen nästa vecka kommer skolledningen att fatta nytt beslut i frågan utifrån hur smittspridningen utvecklas.

Värst drabbade i Sverige

Under torsdagens presskonferens pekade Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell ut region Västernorrland som den värst drabbade i Sverige just nu.

Regionen har under de senaste två veckorna haft 1335 anmäla på 100 000 invånare. Det går att jämföra med hela Sverige, där siffran är 794 anmälda fall per 100 000 invånare.

Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland, håller med om att läget är mycket allvarligt i regionen – speciellt i Örnsköldsvik.

– Örnsköldsvik sticker ut. Där är hälften av alla fall, trots att det bara är drygt 20 procent av befolkningen. Tyvärr kan vi inte förvänta oss någon topp förrän om två veckor enligt våra prognoser, säger han.

Folkhälsomyndighetens diagram från torsdagens pressträff.
Foto: Folkhälsomyndigheten

Pendling kan ha påverkat

Varför kommunen blivit så hårt utsatt är ännu oklart, men det finns några teorier.

– Vi tror att de fick in smittan norrifrån, ifrån Västerbotten när de hade sitt utbrott i februari, eftersom det är mycket pendling mellan Örnsköldsvik och Umeå. Sedan har det spridit sig i stort sett i hela samhället, säger Hans Boman och fotsätter:

– En annan faktor är att det finns stora industrier, där folk inte kan jobba hemifrån i någon större utsträckning, vilket ökar exponeringen.

”Väldigt många smittade”

Lotta Nordin, som driver blomsterbutiken Blommor och Ting i Örnsköldsvik, känner många i Örnsköldsvik som blivit smittade.

– Det är väldigt många smittade, fler än i höstas eller för två månader sedan. Tidigare har man vetat någon som varit smittad, nu vet man någon som inte varit smittad, säger hon.

Har du klarat dig?

– Nej jag blev smittad av min sambo, som i sin tur blev smittad på jobbet. Men det var en mild variant, säger Lotta Nordin.

Lotta Nordin, ägare av blomsterbutiken Blommor och Ting i Örnsköldsvik.
Foto: Privat

På Ica Kvantum i Örnsköldsvik har man märkt av ett förändrat kundbeteende i takt med att smittspridningen ökat.

– Det är färre människor i butiken och de flesta använder munskydd. Det är även fler som väljer att handla ensamma, vilket är precis det vi uppmanar folk till att göra. Vi är glatt förvånande över att det är så många kunder som följer rekommendationerna, säger butikschef Malin Gästrin.

Malin Gästrin, butikschef på Ica Kvantum i Örnsköldsvik, säger att allt fler kunder använder munskydd.
Foto: Privat

”Svenskarna fick mer rätt än resten av världen”

Ny bok om FHM:s hantering av coronapandemin.