Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här protesterar tusentals mot restriktionerna: ”Låt oss jobba”

Flera protesterar mot nedstängningarna i USA – här är det protester i Oregen. ”Det är tyranni”.
Protester i Texas på lördagen.Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN
”Ni har ingen rätt att hålla mig borta från kyrkan”, går det att läsa på plakat i Texas på lördagen.Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Protester i Maryland på lördagen.Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
”Ställ Whitmer inför riksrätt”, står det på plakat i Michigan.Foto: JEFFREY SAUGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
I Lansing, Michigan, har protester mot USA:s restriktioner tagit fart.Foto: JEFFREY SAUGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Lansing, Michigan.Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA
Lansing, Michigan.Foto: JEFFREY SAUGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Här protesterar amerikanerna mot landets restriktioner.

Påbackade av förmögna konservativa grupper har tusentals personer gett sig ut på gatorna för att skandera:

”Lås oss jobba”.

En frustration har grott under ytan i flera delstater i USA, det land som nu har flest dödsfall i covid-19. För att bekämpa virusspridningen har stora delar av landet stängt ner, och invånarna befinner sig under strikta restriktioner.

Nu har många av dem tröttnat.

De senaste dagarna har tusentals amerikaner trotsat restriktionerna – för att protestera mot dem. Från till exempel Lansing i delstaten Michigan har det kommit bilder på bilar i karavan och banderoller med budskap som ”bort med händerna från våra invånare”.

Protester i stora delar av USA

Där organiserades protesterna av en konservativ koalition som vill utmana den demokratiska guvernören Gretchen Whitmers åtgärder, som är bland de hårdaste i USA, skriver Reuters.

– Det räcker nu. Vi vill ha tillbaka jobben, vi har räkningar att betala, säger en kvinna till nyhetsbyrån, enligt Sveriges Radios Ekot.

Protester mot karantänsreglerna i Minnesota. På skyltarna står bland annat ”Var som Sverige”.Foto: GLEN STUBBE / AP TT NYHETSBYRÅN

Liknande protester har synts i delstater som Oregon, Virginia, Minnesota, Ohio och North Carolina. Under lördagen fortsatte de i bland annat Maryland, Wisconsin, Nevada och Texas, och det uppges även finnas planer på demonstrationer i exempelvis Arizona.

I Texas organiserades protesterna av konspirationsteoretikern Alex Jones, skriver The Guardian.

”Låt oss jobba”, skanderade folkmassan där.

Konservativa ligger bakom

Budskapet bakom demonstrationerna är att strikta regler gör mer skada än nytta, då företag går under och folk inte har några jobb att gå till. På många håll är det konservativa grupper som manar till protester, enligt Washington Post – som betonar hur ideologi har påverkat den nationella opinionen.

Även The Guardian skriver att det är konservativa aktivister som underblåser demonstrationerna, och att de backas av förmögna konservativa grupper.

Den republikanske presidenten Donald Trump har också visat sitt stöd – och twittrat ut en uppmaning om att ”befria” de demokratiska delstaterna Virginia, Minnesota och Michigan. Han menar att restriktionerna där är för hårda.

Enligt flera medier stöttar dock majoriteten av amerikanerna de hårda ”stanna hemma”-reglerna.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Doktor Birx dödssiffror för Kina godtogs inte av presidenten.