Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här ökar smittspridningen mest i Region Stockholm

Anders Tegnell dementerar att Stockholm skulle ligga nära New York i coronadödsfall.
Kungsholmen i centrala Stockholm har sett ett ökat antal fall av covid-19.
Foto: Shutterstock
Rinkeby är värst drabbat sett till antalet smittade per 10 000 invånare.
Foto: Frida Sundkvist

Antalet coronasmittade personer i Stockholm ökar mest i de södra delarna av länet – men också på Kungsholmen och Värmdö.

Det visar ny statistik från Smittskydd Stockholm.

Hittills har 1 287 personer i regionen dött med bekräftad covid-19.

Varje vecka redovisar Smittskydd Stockholm statistik över antalet döda och smittade i covid-19 i regionen – kommun för kommun, stadsdelsområde för stadsdelsområde.

Ser man till antalet bekräftade fall är de klart flest i Södertälje: 404, följt av Rinkeby-Kista: 378. Invånarantalet skiljer sig dock åt mellan olika stadsdelar och kommuner, så Smittskydd Stockholm redovisar även antalet fall och antalet avlidna per 10 000 invånare.

– När man tittar på antalet avlidna måste det ställas i relation till folkmängd, antal fall, ålder, förekomst av underliggande sjukdomar och under hur lång tid smittspridningen pågått i kommunen eller stadsdelsområdet, säger Per Follin, chef vid Smittskydd Stockholm, i en kommentar.

Han fortsätter:

– Smittspridning på äldreboenden kan påverka antalet avlidna eftersom äldre oftare får ett mycket allvarligt sjukdomsförlopp.

Flest fall i Rinkeby-Kista

Flest bekräftade sjukdomsfall per 10 000 invånare har Rinkeby-Kista med 74 stycken, och Spånga-Tensta med 59 stycken.

Även sett till antalet dödsfall är Rinkeby-Kista värst drabbat, med 12,9 per 10 000 invånare, följt av Spånga-Tensta samt Sundbyberg där siffran är 10,4.

Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta pekades tidigt ut som överrepresenterade i statistiken. Men ökningstakten i stadsdelarna har stannat av – i stället är ökningstakten nu störst i de södra delarna av Stockholm, men också på Kungsholmen och Värmdö, enligt Smittskydd Stockholm.

Så många har smittats på Kungsholmen och Värmdö

Ser man till Kungsholmen hade stadsdelen 141 fall förra veckan, varav 23 avlidna. Det motsvarar 3,2 avlidna per 10 000 invånare.

Denna vecka har siffrorna stigit till 177 fall och 31 avlidna, vilket motsvarar 4,4 avlidna per 10 000 och 25 fall per 10 000 invånare.

På Värmdö har 100 personer smittats – mot 67 förra veckan – vilket motsvarar 22 fall per 10 000 invånare. Antalet döda redvisas inte då de är färre än tio personer.

Smittskyddsläkarens råd

I södra Stockholm har antalet bekräftade fall ökat i bland annat Botkyrka, Haninge, Huddinge och Södertälje.

– Det viktigaste sättet att få ner antalet fall med covid-19 är att stockholmarna fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd, säger Follin.

Han räknar sen upp bland annat att jobba hemifrån, undvika kollektivtrafiken och inte besöka äldre eller andra riskgrupper. Och att hålla avstånd.

– Det är två meters avstånd som är riktmärket för att kunna minska smittspridningen. Det gäller både inomhus och utomhus. Två meters avstånd är ofta längre än vad man tror. 

Expressens Frida Sundkvist har tidigare granskat hur åtgärderna i Järvaområdet dröjde i flera veckor, trots flera dödsfall. 

https://datawrapper.dwcdn.net/JoFbV/1/

Här hittar du Smittskydd Stockholms statistik, kommun för kommun och stadsdel för stadsdel. Indelningen baseras på folkbokföringsadress. Även personer som bor på äldreboenden registreras numera i den stadsdel/kommun de är skrivna, vilket skiljer sig från tidigare veckor.


Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Se vårdpersonalens fina gest till mannen.