Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här ökade smittan med 7 550 procent

Hör Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkaren i region Västerbotten om situationen.
Gunilla Persson, smittskyddsläkare i Västerbotten.
Foto: Privat / Privat
I Lycksele ökade smittan lavinartat.

När smittan tog sig in på skolor i Lycksele blev ökningen enorm.

Förra veckan hade fallen ökat med 7 550 procent på två veckor.

– Det är en jättestor ökning. Det är som att det har exploderat här nu, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i region Västerbotten.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Under vecka tre smittades två personer i Lycksele kommun. Motsvarande siffra två veckor senare är 153 personer, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. I procenttal är ökningen enorm.

Utbrottet, som förra veckan innebar att 1,2 procent av befolkningen var smittad, kommer efter att kommunen haft smittspridningen under kontroll under en tid.

”Då går det fort”

Regionen har kunnat spåra smittutbrottet till flera högstadieskolor i Lycksele. Efter det har spridningen skett i hög hastighet.

– Vi fick in smittan på fel ställe. Sen efter det fick vi en samhällsspridning. Vi vet inte exakt hur allt sitter ihop. Men om vi får in smittan på en skola och sen går eleverna hem till sina föräldrar och syskon. Då går det fort, säger Roland Sjögren (KD), kommunstyrelsens ordförande.

Grafen visar smittspridningen i Lycksele kommun. Under vecka 5 rapporterades 153 nya fall – en ökning med 7 550 procent på två veckor.
Foto: Folkhälsomyndigheten

Enligt Gunilla Persson sprider sig smittan i alla åldrar. Hon säger att barn kan vara ”ganska asymtomatiska”, eftersom det kan ta tid att upptäcka att de bär på smittan. 

Skolor i Lycksele har nu stängt och föräldrar uppmanas hålla sina barn i förskoleålder hemma, om det går, på grund av personalbrist.

– Lycksele har inte haft den här kraftiga ökningen förr. Det är först nu vi ser det. Men det är glesbygd, inte lika många som pendlar dit där det finns en hög förekomst. Så det har blivit en fördröjning, säger Gunilla Persson. 

Personalfrånvaro

På grund av utbrottet har nu kommunen problem på personalsidan. Många har blivit sjuka och många är hemma i väntan på att få tillbaka sitt provsvar. 

– Vi har jättestora utmaningar, inte minst i den kommunala verksamheten, säger Roland Sjögren.

– Det är jättetufft. Personalen får jobba väldigt hårt och ta ett stort ansvar. 

Se också:

Därför kommer det dröja innan pandemin är över.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.