Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här minskar de farliga utsläppen

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Jämförelse i utsläpp mellan mars 2019 och mars 2020.Foto: Europeiska rymdorganisationen ESA
Foto: KNMI/ESA HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Utsläppen av skadlig kväveoxid minskar kraftigt i Europas storstäder.

Det visar nya satellitbilder från Europeiska rymdorganisationen ESA som jämfört mars år 2020 med samma månad år 2019.

Land efter land i Europa och världen stänger ner. Invånarna uppmanas att stanna hemma i karantän, gränserna stängs och även inrikesresor avråds. Ett allt mindre rörligt samhälle har fått effekter på miljön och utsläppen. Det visar satelitbilder från Europeiska rymdorganisationen ESA som är tagna mellan femte och 25 mars 2020 och 2019. 

På bilderna kan man se en tydlig förändring av utsläppen av kväveoxid i bland annat Paris, Madrid och Rom. 

Franrkike.Foto: KNMI/ESA HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Italien.Foto: KNMI/ESA HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Djur återvänder till turistmålen 

Expressen har tidigare skrivit om hur naturen verkar ha återhämtat sig på vissa ställen efter att turismen minskat. Framförallt i Italien där invånarna varit i karantän i tre veckor. 

Bland annat har bilder och filmer från Venedig spridits på sociala medier. Där kan man se hur vattnet i kanalerna blivit klarare och att djur som svanar och delfiner som inte synts till på länge i området har kommit tillbaka. 

Just delfiner ska också ha synts till i staden Cagliari. Även Italiens huvudstad Rom ska ha fått ett något rikare djurliv när ankorna återvänt till stadens fontäner. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Venedigs förvandling efter turismen

Här syns delfiner och svanar i den italienska turiststaden