Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är morgonens coronanyheter

Experternas dom: Inför hårdare restriktioner i Sverige nu.

■■■

Pfizers vaccin har godkänts för användning i Storbritannien.

■■■

En grundskola med 800 elever på Värmdö stänger efter ett coronautbrott.

■■■

Expressen ger dig morgonens coronanyheter.

Vill se lockdown

Kurvan över inlagda patienter på landets sjukhus och intensivvårdsavdelningar fortsätter peka uppåt i Sverige.

Virologen Fredrik Elgh, professor vid Umeå universitet, anser att Folkhälsomyndigheten borde införa ett allmänt påbud om munskydd och att elever över årskurs 7 borde studera på distans.

– Dessutom bör vi under en kortare period stänga alla platser där vi kan interagera med människor, för nu måste vi hålla oss för oss själva i några veckor. Vi måste göra samma saker som många andra europeiska länder har gjort, säger Fredrik Elgh.

Virusprofessorn får medhåll från Andreas Fischer, ordförande för Sjukhusläkarna i Stockholm, som medverkade i SVT:s ”Morgonstudion” under tisdagen. 

– Har man en simulering som visar toppen av smitta sker under julafton cirka, då måste man agera, säger han i programmet.

LÄS MER: Vill stänga ned för att stoppa vågen 

Pfizer godkänt i Storbritannien

Pfizer och BioNtechs vaccin är godkänt för användning i Storbritannien, rapporterar Reuters.

Igår ansökte Pfizer även om ett godkännande vid EU:s läkemedelsmyndighet EMA, som Storbritannien står utanför.

Hälsoministern Matt Hancock säger till Sky News att Storbritannien är redo att rulla ut vaccinet på marknaden ”tidigt nästa vecka”.

Sverige har köpt in tre olika vaccin, som alla väntar på godkännande.

– Först måste vaccinerna genomgå den granskning som krävs och ha godkänts för användning. Vår bedömning är att vaccinationerna tidigast kan komma i gång i januari, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Grundskola stänger på Värmdö

Ösbyskolan på Värmdö utanför Stockholmed klasser i årskurs F-9 stänger går över till distansundervisning på grund av ett coronautbrott från och med imorgon. Det går 790 elever på skolan.

– Vi har flera bekräftade fall av covid-19 i verksamheterna och nu också ett flertal personer som uppvisar symtom. Efter samråd med Smittskydd Stockholm har vi därför beslutat att alla elever på Ösbyskolan ska få distansundervisning till fredag 11 december, säger berättar Mats Lundström, skolchef skola i Värmdö, i ett pressmeddelande.

”En stängning görs enbart om det är en så hög personalfrånvaro att verksamheten inte kan bemanna eller att risken för smittspridning är stor. Vid risk för smittspridning är det alltid i dialog med Smittskydd Stockholm som beslut om stängning görs.”, står det i pressmeddelandet.