Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är lättnaderna som införs från första juni

Stefan Löfvens nya besked om restriktionerna.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven meddelar att lättnader av restriktionerna skjuts framåt.

Men från och med 1 juni kommer regeringen och Folkhälsomyndigheten införa en rad förändringar:
Bland annat höjs deltagartaket på en rad evenemang, krogar och restauranger får vara öppet till 22.30 och nöjesparker får öppna.

Samtidigt bedömer Folkhälsomyndigheten att i ”stort kan återgå till ett normalläge i september 2021.”. 

Sverige ska kunna återgå till ett normalläge, och lyfta bort samtliga restriktioner och smittskyddsåtgärder, i september, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. 

Under hösten har den skenande smittspridningen klingat av och trycket på vården har minskat så pass att restriktionerna och åtgärderna helt kan avlägsnas, enligt Folkhälsomyndighetens bedömning. 

– Den framtida utvecklingen av pandemin i Sverige är beroende av att vaccinationsarbetet fortsätter som planerat och att vi når en hög vaccinationstäckning i befolkningen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i pressmeddelandet. 

Beskedet kommer med brasklappen att bedömningen kan komma att ändras beroende på hur smittspridningen ser ut i grupper som inte har vaccinerats om om nya virusmutationer dyker upp. 

Den 1 juni sker lättnader

Sedan i november har allmänna sammankomster endast fått ha åtta deltagare. Regeringen och Folkhälsomyndigheten har tidigare berättat att målet var att utöka deltagarantalet den 17 maj – om smittläget tillät det. Nu meddelar statsministern att datumet skjuts framåt till den 1 juni. 

– Även om vi nu kan se en minskning på nationell nivå, så är smittspridningen kvar på en alldeles för hög nivå, säger Stefan Löfven och fortsätter: 

– Efter avstämning med regionerna kan vi konstatera att vi inte är där i dag. Om vi forsätter kommer vi vara där i närtid. Därför har regeringen fattat beslut att de justerade reglerna för sammankomster ska träda i kraft den 1 juni. 

De nya reglerna

Den 1 juni ska nya deltagarregler träda i kraft, så att nuvarande deltagartak för om maximalt åtta personer höjs. 


 För inomhusarrangemang utan anvisade sittplatser består taket om åtta personer. Med anvisade sittplatser höjs taket till 50 deltagare. 


För utomhusarrangemang utan anvisade sittplatser höjs taket till 100 deltagare. Med anvisade sittplatser: 500 deltagare. 


För tävlingsarrangemang så som motionslopp höjs taket till 150 idrottsutövare. 


Kollo och lägerverksamhet för barn ska åter kunna arrangeras. 


Restauranger får hålla öppet till 22.30 med alkoholservering till 22, i stället för nuvarande stängningstid klockan 20.30. 


Nöjesparker ska kunna öppnas den 1 juni. 

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind, MP, meddelar i sin tur detaljer om de kommande regeländringarna. Den 1 juni ska deltagartaket höjas för en rad aktiviteter så som publik vid idrottsevenemang, motionslopp, demonstrationer och religiösa tillställningar. Även lägerverksamhet och kollo ska tillåtas. Restauranger ska kunna få ha öppet till 22.30 och nöjesparker ska kunna öppna. 

– Även om läget är allvarligt kommer flera viktiga förändringar, säger hon.

”Om inte något väldigt oförutsett händer”

De planerade regeländringarna hänger på att inget oförutsett sker med smittutvecklingen i landet. 

– Det här är förändringar som kommer att göras, om inte något väldigt oförutsett händer, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. 

Folkhälsomyndigheten ska under onsdagen redovisa en plan för regeringen över hur Sverige kan öppnas upp. Myndigheten ser tre nivåer av pandemiläge framåt där olika restriktioner kan lyftas beroende på vilken nivå samhället befinner sig i. Den lägsta nivån, nivå ett, skulle kunna vara möjlig i mitten av september så som myndigheten ser på utvecklingen just nu. I det läget bedömer myndigheten fortsatt risk för regionala utbrott och man betonar att ett normalläge fortfarande är långt borta. 

– Vi måste fortsätta ha en vaksamhet och försiktighet. Det kommer vara fortsatt riskabelt med utlandsresor. Att gå tillbaka till en tid då vi inte behöver tänka på covid kommer inte i september, säger Johan Carlson. 

Folkhälsomyndigheten bedömer inte att de nu planerade regeländringarna kommer påverka utvecklingen. 

– Vi ser inga stora risker att i det här läget genomföra förändringen. Men det finns alltid risker om man uppfattar det som att nu är det över. Skulle detta fallera får vi en högre smittspridning. Men de här förändringarna är i sig inte riskabla. Vi ser också, i vår uppföljning, att smittspridningen följer vårt huvudscenario, säger Johan Carlson.

Statsminister Stefan Löfven (S) förtydligar att de kommande regelförändringarna enbart kan ses som anpassningar av nuvarande regler. 

– Det här är inte att nu lyfts restriktionerna. Vi är inte där. Det här är anpassningar för förutsättningar för de här verksamheterna. Att det som gäller dem kan bli mer anpassat, säger han. 

Här är nya reglerna för publik från 1 juni

Olika regler gäller för olika typer av evenemang.

”Kommer successivt både lätta och ta bort restriktioner”

Socialminister Lena Hallengren om förändringarna av coronarestriktionerna.