Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är det farligast – när coronaviruset sprider sig

Charlotta Melander, professor i nationalekonomi vid Högskolan i Jönköping.
Foto: ANNA HÅLLAMS / ANNA HÅLLAMS
KARTAN VISAR. Här bor det högst andel gamla i Sverige. ”Åre är en plats som många unga valt att flytta till. Men på väldigt många andra skidorter är en mycket högre andel av befolkningen äldre. Nästan allt utom Åre är rött där uppe”, säger Charlotta Melander, professor i nationalekonomi vid Högskolan i Jönköping.
Restid till närmaste akutmottagning inom hemlandstinget. Källa: SCB och NVDB.
I Dalarna är en hög del av befolkningen äldre. Här har man också längre avstånd till närmaste akutmottagning, visar Charlotta Melanders beräkningar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sveriges populäraste skidområden har den äldsta befolkningen i Sverige – och dessutom långt till närmaste akutsjukhus. 

Det visar en genomgång av Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi.

– Det är inte svårt att tänka sig hur utvecklingen skulle påverkas om många i de hittills mest drabbade storstadsregionerna väljer att åka dit under påsklovet. 

Mirjam Johansson, 68, bor i Vilhelmina i Västerbottens län. 

– Nej, nej, nej. De här som sitter och bestämmer där nere har inte förstått vidden av hur det skulle bli här uppe, säger hon. 

I Rättvik, som ligger i samma region som den populära skidorten Sälen, är var fjärde invånare över 70 år – och nästan var tionde invånare är över 80 år. Samtidigt har mer än 30 procent av befolkningen som bor i samma region mer än en halvtimme till närmsta akutmottagning. Det visar en undersökning som Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Högskolan i Jönköping, gjort med anledning av coronavirusets spridning i landet. 

Den bild som Charlotta Melander fått fram visar en klar dominans av röda områden – alltså områden där det bor högst andel äldre – i de norra delarna av landet. Det finns även en rad röda ytor i Värmland, i Dalarna samt i de sydöstra delarna av landet. 

Längre till närmsta akutmottagning

Utöver den höga andelen äldre i dessa regioner har man också längre till närmsta akutmottagning där, visar Charlotta Mellanders undersökning. I Jämtland Härjedalen har till exempel mer än var fjärde invånare mer än en timmes resväg till närmsta akutmottagning. 

– Det finns väldigt många kommuner med attraktiva skidområden som tillhör regioner där det är ganska långt till akutsjukvården. Och de här kommunerna har samtidigt en väldigt hög andel 80-åringar jämfört med vad man har i de mer drabbade regionerna: Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Charlotta Melander om undersökningens resultat. 

Här bor det högst andel äldre i Sverige

Borgholm: 26,6

Överkalix: 25,7

Simrishamn: 25,4

Övertorneå: 25,2

Rättvik: 25,1

Pajala: 24,9

Vadstena: 24,4

Dorotea: 24,2

Sotenäs: 23,5

Valdemarsvik: 23,2

Andel över 70 år i procent. Källa: SCB/Högskolan i Jönköping. 

I Stockholm, där spridningen av coronaviruset hittills varit som störst, är exempelvis drygt nio av tio invånare under 70 år – och 76 procent av invånarna kan ta sig till en akutmottagning inom femton minuter. 

Här bor det minst andel äldre:

Sundbyberg: 8,7

Huddinge: 9,7

Knivsta: 9,7

Botkyrka: 9,9

Sigtuna: 10,6

Stockholm: 10,6

Malmö: 10,9

Göteborg: 11,1

Haninge: 11,1

Solna: 11,2

Andel över 70 år i procent. Källa: SCB/Högskolan i Jönköping. 

På söndagen stod det klart att de personer som för tillfället intensivvårdas till följd av coronaviruset i Sverige är betydligt yngre än vad patienterna varit i exempelvis Italien. Än så länge är det för tidigt att dra några slutsatser om varför det förhåller sig så, men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell skulle det kunna vara ett tecken på att vi i så fall skulle ha lyckats med det som många andra länder misslyckats med: att hålla smittan borta från de äldre. 

– Ingenting talar för att sjukdomen skulle se annorlunda ut här, det vore väldigt egendomligt. Men eftersom yngre har stor chans att klara sig kan man förstås hoppas att det fortsätter så här, så att vi håller smittan borta från de äldre som faktiskt kan dö, sa han till Aftonbladet på söndagen

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Högskolan i Jönköping.
Foto: ANNA HÅLLAMS / ANNA HÅLLAMS

Mot denna bakgrund visar Charlotta Mellanders beräkningar att det skulle kunna vara farligare för en större del av befolkningen med en spridning till regionerna i norra Sverige.

– Man kan ju bara tänka sig vad som händer om de från Stockholm, Göteborg och Malmö ska upp till de här regionerna och kanske riskerar att sprida smittan där den demografiska profilen ser helt annorlunda ut, alltså en mycket högre andel av befolkningen som är äldre, säger hon. 

Skidresenär: ”Har inte råd att åka nästa år”

Trots detta tänker en person som Expressen varit i kontakt med, som vill vara anonym, ändå åka från en av storstadsregionerna till Åre med sina barn under påsken. 

– Jag skulle gärna stanna hemma och åka nästa år i stället, men som ensamstående med barn som samlat ihop till en skidresa är det inte bara att stanna hemma då vi inte skulle ha råd att åka någon annan gång i stället. Om Skistar lät oss boka av så hade vi stannat hemma för vår och samhällets skull men så länge de håller på avtalet och våra pengar så kommer vi att åka till Åre på påsk, säger personen och fortsätter: 

– Jag är väl medveten om att många aldrig har råd att åka skidor alls och att många privatpersoner/företag har det riktigt jobbigt just nu, så vår situation är något av ett ”lyxproblem”. Men likväl är det för mycket pengar att förlora för mig/oss att stanna hemma om det inte går att boka av resan. 

I Vilhelmina är nästan var femte person över 70 år. Mirjam Johansson fyller 69 i år och ser sig i allra högsta grad som i en riskgrupp. Hon är fly förbannad att det överhuvudtaget finns folk från andra delar av Sverige som ens funderar på att resa upp till fjällen i detta läge. 

Mirjam Johansson, 68.

– Nej, nej, nej. Det blir ju inte riktigt klokt om folk ska åka hit nu. De här som sitter och bestämmer där nere har inte förstått vidden av hur det skulle bli här uppe. Vi har ingen akutsjukvård i Vilhelmina. Vi har fyra ambulanser här i fjällregionen och det närmaste lasarettet ligger i Lycksele, det är 20-30 mil dit. 

Hon fortsätter: 

– Det ska ju värnas av gamla, och den största delen av befolkningen här uppe i fjällvärlden är äldre och sjuka. Det här måste fram. Man kan inte åka till fjällen för att ha kul nu. Det är inte läge för det i dag. De är välkomna upp hit hur mycket de vill sen, men inte nu. Stäng! Det är hur enkelt som helst. 

Andel som max har en halvtimme till en akutmottagning

Högst: 

Stockholm: 97 procent.

Skåne: 95 procent

Västa Götaland: 87 procent. 

Lägst: 

Jämtland Härjedalen: 56 procent. 

Gävleborg: 63 procent. 

Dalarna: 68 procent. 

Andel i procent. Källa: SCB/NVDB/Högskolan i Jönköping. 


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   


Kan man smittas av corona flera gånger?