Hanna, 27, var fast i djungeln i sex veckor

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Hanna Borg säger hon hade tur i oturen, att den colombianska djungeln var en oerhört vacker plats att vara isolerad på.
Foto: Privat
Här är Hannas privata bilder från platsen.
Foto: Privat
När gruppen kom till Bogota låg gatorna öde.
Foto: Privat

Hanna Borg, 27, trodde att hon skulle vara i väg på en retreat i den colombianska djungeln i tio dagar. 

I stället blev det sex veckor tillsammans med 24 andra personer, alla isolerade från omvärlden medan coronakrisen rasade runtom dem. 

Det var i början av mars som projektledaren Hanna Borg, 27, från Stockholm, åkte till en retreat i djungeln utanför staden Mocoa i sydvästra Colombia. Där skulle hon, tillsammans med 24 andra deltagare, bo på ett vandrarhem i djungeln och ägna sig åt personlig utveckling, meditation och plantmedicin i några dagar innan hon skulle i väg igen. 

Men riktigt så blev det inte. Coronaviruset spreds snabbt över världen och inom loppet av några dagar hade världen stängt ner flygplatser och ställt in alla flyg – däribland Hannas hemresa. Colombia försattes i karantän. 

– Vi fick reda på att vår flight till Bogota var inställd och då hade vi ingen chans att lyckas ta oss till Bogota för att ta en av de sista flighterna ur landet innan flygplatserna stängde, säger hon. 

– I den stunden kände jag mest acceptans. Jag har rest konstant i ett och ett halvt år och är van vid att bara ”go with the flow”. 

Hannas sovplats på vandrarhemmet.
Foto: Privat
Gruppen sysselsatte sig med renoveringar, planteringar och att hjälpa grannarna.
Foto: Privat
... och så mycket meditiation, förstås.
Foto: Privat

”Insett nu hur isolerade vi var”

Hanna Borg berättar att gruppen på vandrarhemmet hade tillgång till internet, men att det var långt ifrån pålitligt och att man ständigt tappade uppkopplingen. Hon kunde ha viss kontakt med sin familj, men inte mycket mer än så.

– Vad jag har insett nu är hur oerhört isolerade vi var där från allting, från nyheter och uppdateringar. På ett sätt var vi verkligen i en bubbla i djungeln och hade inte kontakt med allvaret som corona innebar och vad som hände runtom i världen, vad vi var en del av. Vi insåg det inte då, det är först efteråt som man fått en respekt för vad som händer och vad man måste göra för att stoppa spridningen, säger Hanna. 

I området omkring Mocoa fanns under den tiden inga kända fall av coronaviruset, vad Hanna vet. 

De 25 främlingarna från en rad olika länder, många européer, satte sig själva i arbete. De planerade växter, reparerade saker på tomten kring vandrarhemmet, byggde ett meditationshus och hjälpte grannarna.

– Det var en anpassning att bo som en familj och laga mat tillsammans, alla följer sitt flow. Det fungerade bra efter ett tag när vi kom in det. Man har inte haft så mycket tid att bli uttråkad. 

Hade husregler och ansvar

Samtidigt behövde man hantera den sociala prövningen: 

– Jag tycker att samspelet fungerade bra, men jag tror att det var en del av att vi hade gått igenom en retreat innan där man delat många personliga och djupa saker med varandra, så vi hade ett väldigt starkt band från början. Vi fick bygga upp ett community med husregler där alla hade ansvar att hjälpa till med, säger Hanna och fortsätter:

– Emellanåt kom etapper med att någon hade en sämre dag och ville hem, men då var det någon annan som inte hade det, säger Hanna Borg.  

Hanna Borg på flygplatsen i Bogota. Då väntade fortfarande en lång resa hem till Stockholm.
Foto: Privat
Hanna och två till från retreatet tog en taxi till bussen som skulle ta dem på den 12 timmar långa resan till flygplatsen i Bogota.
Foto: Privat
Bussen stoppades gång på gång av polis och militär som kontrollerade dem, och vid ett tillfälle fick alla passagerare gå ut och sprutas ned med saneringsmedel, berättar Hanna.
Foto: Privat

Efter mycket arbete olika länders ambassader emellan skulle gruppen få ta sig hem. Men också det var en lång resa. En buss skulle ha hämtat gruppen och kört dem till Bogota, men fastnade i poliskontroller utanför Mocoa. Efter sju timmars väntan valde Hanna och två andra att chansa och ta en taxi till bussen, vilket fungerade. Då väntade en bussresa på 12 timmar, tre dagars väntan på flyget i Bogota och en mellanlandning i Equador för att plocka upp fler svenskar, innan Hanna tog sina första steg på svensk mark igen på onsdagskvällen. 

När planet landade twittrade utrikesminister Ann Linde om insatsen: 

https://twitter.com/AnnLinde/status/1255573011329159168

För Hanna Borg, 27, blev det en hemresa på totalt fem dagar.

När Expressen pratar med Hanna, bara några timmar efter att hon kommit hem, är hon trött men lycklig över att få vara hemma igen. Hon berättar att det kändes overkligt att komma hem till coronavirusets Sverige. Men med sig från Colombia har hon en resa som hon aldrig kommer att glömma.  

Om att äntligen vara hemma, säger Hanna Borg: 

– Det var härligt att bara duscha i en vanlig dusch, det har jag inte gjort på ett tag.

Trump: "I Sverige springer de inte runt och pussas"