Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han erbjuder väpnade vakter – under krisen

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Förre S-ledamoten Jan Emanuel Johansson vill göra affärer med staten under coronakrisen.Foto: OLLE SPORRONG
Han erbjuder bland annat 10 000 sovplatser, egna öar och bevakning av beväpnade vakter.Foto: OLLE SPORRONG

10 000 sovplatser, egna öar och bevakning av beväpnade vakter.

Förre S-ledamoten Jan Emanuel Johansson vill göra affärer med staten under coronakrisen.

I ett mejl till Socialstyrelsen listar han en rad erbjudanden, enligt Aftonbladet

– Jobbar man med affärer tar man också betalt, säger Jan Emanuel Johansson. 

Jan Emanuel Johansson är den före detta S-ledamoten som tjänade pengar på HVB-hem, familjehem och boende för ensamkommande flyktingbarn under flyktingkrisen. 

Nu söker han kontakt med staten för att göra nya affärer, uppger Aftonbladet. 

Privata öar och väpnad personal

I ett mejl till Socialstyrelsen skriver han att han har 3 000 boenderum och 10 000 sovplatser, som kan användas vid behov. 

Vi har tillgång till två skyddsrum i Stockholms närområde. Vi har tillgång till privata öar med boenden. Vi har egna transportbåtar. Både snabbgående (60 knop) för upp till 12 pers och större långsamma (12 knop) upp till 150 personer”, skriver han i mejlet.

Via våra säkerhetsföretag inom koncernen kan vi vara behjälpliga vid oroligheter samt skydd för särskilda boenden. Vi har tillgång till väpnad personal”.

– Det kan bli situationer som är ganska ansträngda. Då är det bra för en myndighet att ta det i beaktande, det privatas möjligheter att gå in och skydda människor och fastigheter, säger Jan Emanuel Johansson, som säger att mejlet till Socialstyrelsen var i rent informativt syfte. 

– Det är inte ett förslag att man ska ställa upp beväpnade människor. Jag saknat, att man (regeringen reds. anm.) både förebygger och planerar i stället för att vänta till i efterhand. 

Stor omsättning

Jan Emanuel Johansson säger att det är bra för Socialstyrelsen att känna till vad som finns ”ute i privatsamhället”. Det är därför han gjort sin ”inventering”. 

– Poängen med det vi kommunicerat är att vi försöker göra en inventering från civilsamhället. Jag upplever att den finns en kraftfull brist inför sådana här kriser och pandemier. Jag tycker att det är klokt att se vad civilsamhället kan tillföra, säger Johansson.

Men det finns ju förstås pengar att tjäna, det medger Jan Emanuel Johansson. Just nu utvecklas snabbtester för corona, för att lättare kunna testa många på kort tid. 

Där ser Jan Emanuel Johansson en potentiell verksamhet. 

– Det är klart att om jag utför en tjänst tar jag betalt för det.  Vi skulle kunna sätta upp testhubbar i Stockholm, då tar vi självklart betalt för det. Skulle vi sköta transporter och boende, självklart tar vi betalt för det.  

– Vad som inte är kommersiellt är kontakten mellan bolagen som kan leverera skyddsutrustning, för det är inte min eller företagets kompetens.

Skyddsmateriel

I ett av mejlen till Socialstyrelsen hävdar Jan Emanuel Johansson att hans företag har ”goda och långa relationer med fabriker som tillverkar skyddsutrustning/materiel i Kina, Kazakstan och Israel”. 

– Det stämmer helt enkelt inte att skyddsmateriel är en bristvara, som det ofta framkommer. Det finns skyddsmaterial, det är bara en fråga hur det kommer till Sverige, säger Jan Emanuel Johansson. 

– Min förhoppning är att jag kan vara behjälplig att koppla samman samhället med de fabriker man vet har rätt skyddsklass.

Norges smittskyddsdirektör Frode Forland om skillnaderna mellan de nordiska länderna.