Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han forskade på att göra virus farligt – fick utreda ursprunget

Ett expertteam från WHO har försökt kartlägga varför pandemin startade.
Zoologen Peter Daszak har avfärdat dem som vill utreda teorin att coronaviruset kom från ett labb.
Foto: Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Samtidigt har han haft ett tätt forskningssamarbete med virologiska institutet i Wuhan.
Foto: ALEX PLAVEVSKI / EPA

Zoologen Peter Daszak har haft ett nära forskningssamarbete med virologiska institutet i Wuhan – varifrån ”labbteorin” hävdar att viruset kan ha läckt. 

Trots intressekonflikten har Daszak fått förtroendet att ingå i de två största utredningarna om virusets ursprung – och avfärdat dem som vill utreda labbteorin som ”knasbollar”. 

– Han har ett uppenbart egenintresse i att förespråka att viruset kommer från vilda djur, säger Nikolai Petrovsky, professor i immunologi, till Svenska Dagbladet

Sent under hösten 2019 – innan pandemin bröt ut – gav zoologen och forskaren Peter Daszak en podcastintervju om spetsforskning kring coronavirus, rapporterar Svenska Dagbladet, SvD. 

Daszak berättade under intervjun om något som han har direkt erfarenhet av. En teknik som virologer använder sig av för att förstärka ett virus egenskaper, genom att manipulera virusets spikproteiner, så att det skulle kunna orsaka en pandemi. 

Spikproteinerna var det som skulle komma att göra coronaviruset så smittsamt. 

– Vi jobbar med att göra detta. Och passa in egenskaperna av ett annat virus och göra jobbet i labbet, sa Daszak under intervju, där han dock klagade på att han fick spendera så mycket tid i Kina, på virologiska institutet i Wuhan. 

Ett institut han som zoologen känner till väldigt väl. 

Daszaks organisation – intimt kopplad till Wuhanlabbet

Daszak leder organisationen EchoHealth Alliance (EHA) som sedan 2003 har samarbetat med just institutet i Wuhan. EHA har hjälpt institutet att samla in och bedriva forskning på virusprover från fladdermöss i Kina och Sydostasien. En viss del av forskningen har handlat om att göra virusen mer potenta och farligare för människor, rapporterar SvD. 

Detta i syfte att kunna utveckla vaccin till mer smittsamma virusvarianter.  

Trots sin nära koppling till viruslaboratoriet i Wuhan fick Peter Daszak senare de blytunga uppdragen, dels genom världshälsoorganisationen WHO, dels genom läkartidskriften Lancet, att ingå i de två största utredningarna om virusets ursprung, rapporterar SvD

Det var dock Kina, tillsammans med WHO, som handplockade Daszak och de andra medlemmarna för att resa till Wuhan och utreda virusets ursprung. 

Som tongivande medlem i utredningsgruppen har Daszak varit en stark förespråkare för att coronaviruset är zoonotiskt, att viruset fördes över från djur till människa. 

Han har avfärdat teorin om att viruset skulle ha spridits genom en laboratorieläcka från virologiska institutionen i Wuhan som ”befängd” och kallat dem som velat gå till botten med teorin för ”knasbollar”, rapporterar SvD. 

Kina har kategoriskt dementerat teorin om att viruset kan ha spridits från ett laboratorium i Wuhan. 

Nu sågas Daszak av flera tongivande forskare

Men nu har allt fler forskare och myndigheter öppet börjar ifrågasätta Daszak ”djupt gående professionella och ekonomiska intressekonflikter”, rapporterar SvD, på grund av zoologens nära band till institutet i Wuhan. 

Nikolai Petrovsky, professor i immunologi vid Flinders universitet i Australien, kallar i en intervju med SvD intressekonflikten för ”massiv”. 

– Om det skulle visa sig att viruset kommer från en labbläcka från Wuhans virologiska institut där Daszak forskar, då skulle både hans finansiella stöd och aktade position skadas dramatiskt, säger Petrovsky till SvD

Han menar även att Daszak har ett vinstintresse i att hävda att coronaviruset kommer från vilda djur, eftersom det är just det som hans organisation får bidrag för att forska kring. 

Så sent som den 15 mars hävdade Daszak, under intervju mer amerikanska National Public Radio, att coronaviruset troligtvis spritts från djurfarmer i södra Kina. 

– De tar exotiska djur som sivetdjur, piggsvin, myrkottar och mårdhundar och föder upp dem i fångenskap, sa Peter Daszak under intervjun

Öppet brev kräver ny oberoende utredning om virusets ursprung

Petrovsky avfärdar nu både WHO:s och Lancets utredningar om virusets ursprung, på grund av den tongivande roll som Daszak spelat i dessa. 

Ett 30-tal forskare har i två öppna brev kritiserat utredningarna på grund av Daszaks intressekonflikt – och krävt en ny oberoende utredning, rapporterar SvD. 

En av undertecknarna är Filippa Lentzos, biosäkerhetsforskare vid King’s College London. 

– Daszak har en mycket allvarlig intressekonflikt och skulle aldrig ha valts till gruppen. Han har fått finansiering för att forska på mycket hög nivå i Wuhan-labbet och har ett långvarigt samarbete med labbet. Och han gick tidigt ut och avfärdade labbteorin. Valet av Daszak visar hur mycket studien handlar om politik, säger hon till SvD. 

Tidningen har även intervjuat Richard E. Ebright, molekylärbiolog vid amerikanska universitetet Rutgers, som sågar Daszak utredningar. 

Samtidigt har amerikanska folkhälsomyndigheten, NIH, sedan förra våren beslutat att strypa anslagen till Daszaks organisation EHA, rapporterar SvD

TV: Så kan vi leva med corona i framtiden: ”Som malaria”

Så kan den endemiska fasen pågå i flera år.