Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Halva klassen sjuk i corona efter studentfest

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helge
Studenten blir inte sig lik i år.
Foto: SHUTTERSTOCK
Flera skolor kommer att arrangera alternativa studentfiranden och ”utspring”.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

En privat studentfest utomhus i Örebro lockade hundratals elever.

Nu meddelar en av stadens gymnasieskolor att en halv avgångsklass kan ha insjuknat i corona efteråt, skriver Nerikes Allehanda.

Traditionella studentfiranden över hela Sverige har på senare tid ersatts av alternativa firanden och utspring eller i flera fall ställts in helt och hållet.

Men för ett par veckor sedan samlades hundratals studenter, på eget initiativ, i Skytteparken i Örebro för en så kallad mösspåtagning.

Nu rapporterar Nerikes Allehanda att en av avgångsklasserna smittades med corona. Enligt Håkan Ågren, rektor på Virginska gymnasiet, testades en elev i klassen positivt för covid-19 och ytterligare 12-14 elever uppvisade olika coronasymtom, skriver tidningen.

 Innan mösspåtagningen anordnade den aktuella klassen även en förfest.

– Sedan vet jag ju inte om de smittade fler studenter i Skytteparken. Man kan väl tänka sig att det blir mycket kramande och att det är lätt att glömma bort säkerhetsavståndet när man har druckit lite champagne, säger Håkan Ågren till Nerikes Allehanda

Kommer genomföra studentfirande

Mösspåtagningen och förfesten var ett privat initiativ och inget som skolorna stod bakom. Nu skärps riktlinjerna inför det riktiga studentfirandet i juni. Sedan tidigare är det klart att studentfirandet på Virginska gymnasiet i Örebro delas upp över flera dagar och att inga anhöriga kommer att närvara. 

– Vi har tagit nytta av den här händelsen för att påminna eleverna om att de måste vara hemma vid minsta smitta och vi kommer rigoröst att hålla på alla avstånd på vårt studentfirande här på skolan, säger Håkan Ågren till Nerikes Allehanda.

Inget traditionellt studentfirande i år.