Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En halv miljard människor kan bli fattiga efter viruset

Människor besöker en nyöppnad marknad i Harare, Zimbabwe, efter att myndigheterna lättat på restriktionerna i ett försök att rädda landets ekonomi.Foto: AARON UFUMELI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Coronaviruspandemin kan försätta en halv miljon i fattigdom, enligt en ny rapport.

Enligt författarna av rapporter, framtagen av hjälporganisationen Oxfam, behövs ett globalt ekonomiskt krispaket för att undvika katastrof.

Mellan 6 och 8 procent av världens befolkning kan tvingas in i fattigdom av den globala covid-krisen, varnar Oxfam.

Det skulle då innebära att ytterligare runt 550 miljoner människors dagliga inkomst hamnar under 5,50 dollar – 55 kronor och 50 öre – vilket är Världsbankens definition av fattigdom.

Enligt organisationens rapport, som tagits fram av forskare på Kings College London och University of Australia, räknas då sammanlagt halva jordens befolkning som fattig.

”Dra lärdomar av 2008”

Oxfam vill nu se ett ekonomiskt krispaket till fattiga länder världen över.

”För människor i fattigdom, som redan innan coronakrisen hade osäkra anställningar och dåligt betalda jobb finns inga säkerhetsnät. Många kommer att hamna i fattigdom. Rika länder, IMF och Världsbanken kan och måste erbjuda en livlina”, skriver Johan Pettersson, generalsekreterare på Oxfam Sverige, i ett pressmeddelande.

Oxfam uppmanar även att inte upprepa misstagen som begicks efter finanskrisen 2008.

”Regeringarna måste dra lärdomar av finanskrisen 2008 där utbetalningar för banker och företag betalades av vanliga människor då jobb gick förlorade och man drog ner på nödvändiga tjänster som sjukvården. Krispaket ska gynna vanliga arbetare och småföretag”, skriver Johan Pettersson.

År 2018 3,4 miljarder människor befann sig under fattigdomsgränsen 2018

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.   

Carl Bildt om coronakrisens konsekvenser: 

Tidigare statsministern i stor intervju om nya världsläget