Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hallengrens fel om smittan – verkligheten värre än scenariot

De tre scenarier som Folkhälsomyndigheten tog fram i somras har i efterhand visat sig vara grova underskattningar. Men i Ekots lördagsintervju säger socialminister Lena Hellengren att det ”inte diffar särskilt mycket” från verkligheten.
Socialminister Lena Hallengren, S.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Lena Hellengren (S) säger i Ekots lördagsintervju att de scenarion för fortsatt smittspridning som Folkhälsomyndigheten tog fram i somras ”inte diffar särskilt mycket”. I själva verket har alla tre scenarierna visat sig vara grova underskattningar.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndighetens scenario om hur smittan skulle kunna bli under hösten med en jämn uppgång i smittan.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger i Ekots lördagsintervju att de scenarion för fortsatt smittspridning som Folkhälsomyndigheten tog fram i somras ”inte diffar särskilt mycket”.

I själva verket har alla tre scenarierna visat sig vara grova underskattningar.

Enligt värstascenariot skulle Sverige få 2 608 intensivvårdade och 4 438 dödsfall med covid-19 från juli 2020 till september 2021.

Utfallet i maj 2021 är nästan dubbelt så högt: 5 944 och 8 453 dödsfall.


Förtydligande i botten av artikeln.

Lena Hallengren är gäst i Ekots lördagsintervju och får flera tuffa frågor om Sveriges strategi mot coronapandemin. 

Bland annat undrar programledaren Ci Holmgren hur socialministern ser på den kritik som riktats mot Folkhälsomyndigheten för att ha spelat ner riskerna för en ökad smittspridning.

– Jag tycker inte att bilden stämmer att myndigheten hela tiden spelar ner riskerna. Det handlar om att försöka förutse i from av scenarion, vad skulle kunna bli möjligt, säger Lena Hallengren.

Hallengren: Diffar inte särskilt mycket

Som exempel nämner hon de scenarion för den fortsatta smittspridningen som Folkhälsomyndigheten på regeringens uppdrag tog fram i slutet av sommaren.

– Myndigheten fick ett uppdrag av regeringen att titta på: Hur kan man tänka sig att hösten ser ut, hur förbereder vi oss för det? Då tog de fram underlag som både myndigheter och regioner och länsstyrelser skulle kunna utgå ifrån. Tittar man på den lite noggrant så kan man inte säga att den diffar särskilt mycket.

Tvärtemot vad Lena Hallengren säger underskattade alla tre smittspridningen grovt. 

Verkligheten värre än värstascenariot

I sina scenarion från i augusti räknar Folkhälsomyndigheten på antalet ”allvarliga fall” av covid-19 under perioden 20 juli 2020 till 1 september 2021. Hur många allvarliga fall Sverige har haft hittills under den perioden går inte att utläsa av offentlig statistik.

Men även sett till antalet intensivvårdade och avlidna är skillnaderna stora mellan scenario och utfall.

Antalet intensivvårdade skulle under perioden 20 juli 2020 till 1 september 2021 bli 2 608, enligt Folkhälsomyndighetens mest pessimistiska scenario. Utfallet är hittills mer än dubbelt så högt – 5 944 – trots att flera månader återstår till den 1 september.

Antalet dödsfall skulle bli 4 438 under samma period. Utfallet är hittills 8 453 dödsfall.


Rättelse: I Folkhälsomyndighetens scenarion för smittspridning från slutet av sommaren räknar myndigheten på antalet ”allvarliga fall”. Man har exkluderat bekräftat smittad vårdpersonal och fall som bekräftats positiva inom primär- och äldrevården. 

I en tidigare version av den här artikeln jämfördes scenariona med det totala antalet fall som det i verkligheten blev, med följden att differensen mellan scenarion och utfall såg ut att vara större än vad som är är fallet.

Prover från blodgivare i åtta regioner visar att tolv till 25 procent procent hade en antikroppar mot covid-19 i början av mars.