Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hallengren kan sparkas: ”Får bära hundhuvudet”

Lena Hallengren (S): ”Svårt att nå längre med andra åtgärder”
Socialminister Lena Hallengren och statsminister Stefan Löfven.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Lena Hallengren och statsminister Stefan Löfven.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tommy Möller, statsvetarprofessor.re
Foto: Karin Mothander / Stockholms universitet

Regeringen har under hela coronapandemin fört en ”skuldundvikandets politik”, menar statsvetarprofessorn Tommy Möller.

Men efter Coronakommissionens hårda kritik kan det vara över – och resultera i ministeravgångar.

Statsvetare och tyckare pekar ut Lena Hallengren som möjligt ”offer”:

– Hon får väl bära hundhuvudet eftersom hon är socialminister, säger Marja Lemne, S-märkt statsvetare.

I tisdags slog Coronakommissionen fast att den del av strategin som gick ut på att skydda de äldre har misslyckats och att ansvaret ytterst vilar på regeringen.

Det följdes av hård kritik mot regeringen från flera partier.

– Klarar man inte av att reda upp det här nu, då bör man också ta sitt ansvar och avgå, sade till exempel KD-ledaren Ebba Busch.

Moderatledaren Ulf Kristersson har inte riktat några avgångskrav efter Coronakommissionens kritik, men på Expressens debattsida menade Moderata ungdomsförbundets ordförande Matilda Ekeblad att socialminister Lena Hallengren (S) inte kan sitta kvar.

S-debattören Daniel Suhonen tror att det mycket väl kan bli så att Stefan Löfven till sist inte ser något annat val.

– Det är möjligt att han är nöjd med socialminister Lena Hallengren, men han kanske måste offra henne ändå, säger han till Svenska Dagbladet.

Suhonen har också en gissning om vem som skulle kunna bli Hallengrens efterträdare.

– Annika Strandhäll är ute och luftar sig har jag sett och hon kan de här frågorna. Så visst kan det bli fråga om en sådan krishantering.

”Hon får väl bära hundhuvudet”

Marja Lemne, S-märkt statsvetare, konstaterar att biståndsminister Peter Eriksson nu har avgått och att klimat- och miljöminister Isabella Lövin också lämnar sin post inom kort – och att det ger Stefan Löfven en chans till en större regeringsombildning.

– Något måste väl göras för att återvinna förtroendet, säger hon.

Marja Lemne utesluter inte att det i så fall blir just Lena Hallengren som offras.

– Hon får väl bära hundhuvudet eftersom hon är socialminister, säger Lemne som dock påpekar att Löfven inte är känd för att stuva om i sina regeringar om han inte måste.

Inte heller Tommy Möller, professor i statsvetenskap, utesluter att Coronakommissionens kritik följs av ministeravgångar.

– Det är vanligt tilltag i en krissituation att man offrar någon. Kritiken är svår för regeringen, säger han.

”Kan bli problematiskt för regeringen”

Inom statsvetenskapen talar man om ”politics of blame avoidance” – skuldundvikandets politik. 

– Det är förmodligen något som alltid har funnits men som politiker i dag är ganska bra på. Man riggar systemen så att det ska vara möjligt att peka på någon annan om något går snett, säger Tommy Möller.

Det svenska politiska systemet, med maktdelning mellan stat, regioner och kommuner – och självständiga myndigheter på den centrala nivån – är som gjort för att undvika ansvar, menar han.

– Vad som är påfallande är att regeringen inte i något sammanhang har varit särskilt benägen att ta på sig ansvar. När man har gjort det har man samtidigt pekat på andra. Men det finns en gräns för det. Skuldundvikandet är en faktor som kan bli problematisk för regeringen. 

Lena Hallengren själv har sagt att hon inte tänker avgå. I stället har hon efter Coronakommissionens kritik upprepat att regeringen nu ”håller i taktpinnen” – en formulering som Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under våren använde om sin egen myndighets roll. 

Hallengrens ordval är högst medvetet, tror Tommy Möller.

– Det är jag helt säker på. Kritiken var redan i våras att regeringen gömde sig bakom Folkhälsomyndigheten och att det var oklart vem som styrde landet. 

Hallengren KU-anmäld

Oppositionen har hela tiden haft svårt att navigera genom coronakrisen. Att vara öppet kritisk mot regeringen har varit förenat med stora politiska risker, menar Tommy Möller.

– Man har ju ställt upp på grunderna i den svenska strategin. Det begränsar handlingsutrymmet i det här läget, säger han.

Men på måndagen meddelar Kristdemokraterna att de kommer att anmäla Lena Hallengren till Konstitutionsutskottet efter uppgifter i Svenska Dagbladet om att medarbetare på socialdepartementet försökt få ta del av Coronakommissionens betänkande i förväg. 

Även Liberalerna KU-anmäler ministern. Partiet hänvisar till samma skäl som KD, men också till regeringens roll under Coronakommissionens presskonferens.

Liberalerna skriver i ett pressmeddelande:

”Presskonferensen senarelades enligt medieuppgifter för att regeringen skulle hinna ta fram underlag till att lansera ett eget politiskt utspel. Detta utspel gjordes sedan av socialminister Lena Hallengren i början av presskonferensen innan Coronakommissionens ordförande fick komma till tals.”

Moderaterna, som har legat ganska lågt, har haft medvind i opinionen. 

Moderaterna markerar

Men på söndagen skrev M-ledaren Ulf Kristersson ett skarpt inlägg på Instagram om det muterade coronaviruset som upptäckts i Storbritannien:

”Nu får regeringen inte göra om misstaget från i våras. För att förhindra att den nya varianten av smittan börjar spridas här, bör även Sverige nu snabbt införa inreseförbud från Storbritannien. och svenskar som kommer hem därifrån ska testas och sättas i karantän i väntan på svar.”

Liberalernas Nyamko Sabuni ställde samma krav.

Samma dag meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) att flygen stoppas.

– För oppositionen handlar det om att ge bilden av att man driver regeringen framför sig; att regeringen borde göra mer, snabbare och bättre. Då gäller det också att markera i situationer som den här, säger Tommy Möller.

Storbritanniens hälsominister reagerade starkt på bilder av britter i full färd med att resa in och ut ur de delar av England där det klargjorts att man ska hålla sig hemma. ”Uppenbart oansvarigt”, kallade han det i Sky News på söndagsmorgonen.