Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hallengren: ”Ingen av oss vet om vi gör rätt”

Socialministern självkritisk om coronatesterna. ”Naivt av mig”.
Lena Hallengren anser att regeringen gjort det bästa man kan för att hantera coronakrisen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Personer njuter av vårsolen i Vasaparken, Stockholm.
Foto: MEDIABILD / MEDIABILD/IBL

Lena Hallengren anser att regeringen gjort sitt bästa för att hantera coronakrisen.

Samtidigt kan socialministern inte svara på om Sverige gjort rätt som gått emot strömmen.

– Jag ska vara helt ärlig och säga att det är klart att ingen av oss vet om vi gör rätt, säger hon i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Socialminister Lena Hallengren (S) har sällan varit så synlig som hon är nu. Världen befinner sig mitt i en global hälsopandemi – och Sverige som land sticker ut.

Flera länder har valt att stänga ner och isolera befolkningen i hemmet, men Sverige har hållit skolor och verksamheter öppna. I stället för lagar har staten utfärdat bestämda rekommendationer för att minska smittspridningen.

I TV4:s ”Nyhetsmorgon” säger Lena Hallengren att regeringen gjort sitt bästa för att hantera krisen. Men samtidigt kan hon inte slå fast att den svenska vägen varit den rätta.

– Det vet ju ingen i något land. Vi är med om en pandemi och en kris som vi aldrig har sett tidigare. Det finns inga manualer, inget facit, utan det handlar om att i varje givet läge gå tillbaka till den information man har, säger Lena Hallengren till TV4.

Lena Hallengren om dödstalen: ”Jättetragiskt”

Ministern betonar att det inte finns någon prestige i att stå ut från mängden. Hon säger att staten agerat utifrån de förhållanden som rått här, och att åtgärderna som vidtagits fått dramatisk effekt. Det, trots att man inte kallat strategin för en ”lockdown”.

Om de svenska dödstalen säger Lena Hallengren:

– Det är ju jättetragiskt. Jag tänker att vi nästan tappar perspektiven. De första dödstalen, där visste vi inte namnen, men de blev verkligen individer på ett annat sätt. Bakom varje siffra finns en människa och det är liv som aldrig kommer att bli desamma efter den här pandemin, säger hon till TV4. 

Hon fortsätter:

– Samtidigt är det svårt att bara jämföra sig med våra närliggande länder i Norden. Vi är lika på många sätt men vi vet i dag inte om vi fått samma utbrott om vi agerat på annat sätt.

Ministern om Cyperns besked: ”Olyckligt”

Den svenska strategin har dock blivit vida kritiserad i utlandet. Internationella medier skriver om ett land i kris, och när länder nu börjar öppna för resor lämnas Sverige utanför.

Norska Folkhälsoinstitutet har flaggat för att man inte tänker öppna gränsen för svenskar. Även Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, och Finlands inrikesminister har varit inne på det spåret.

I går kom så ett liknande besked från Cypern. Ö-landet gav besked om att man öppnar för direktflyg från bland annat Danmark, Norge och Finland den 9 juni. Men Sverige fanns inte med på listan över välkomna länder.

I intervjun med TV4 säger Lena Hallengren att Cyperns beslut är ”olyckligt”.

– Det är klart att människor inte kan resa hursomhelst i dessa tider, men vi förespråkar i alla internationella sammanhang att vi ska behandla länder lika, säger hon och fortsätter:

– Det är klart att det där är olyckligt. Å andra sidan så ska inte svenskar lämna Sverige just nu och åka till andra delar av Europa. Det är inte läge för det.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

 LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan 


Hör Björn Olsen svara på frågor om antikroppar, klustersmitta och viruset i sommar.