Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hallåans sorg: Mamman dog i misstänkt corona

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Eva Alinder, 96, avled i misstänkt covid-19.
Catharina Alinder berättar att hennes mamma, trots misstänkt smitta, inte fick men fick inte komma till sjukhus eller fick syrgas.
Foto: Catharina Alinder
Catharina Alinder jobbade som tv-hallåa i TV4 på 1990-talet. Här fotograferad år 1992.
Foto: ROGER TILLBERG/TT / ROGER TILLBERG TT NYHETSBYRÅN
Catharina Alinder är mycket kritisk till hur hennes mamma blev behandlad under hennes sista timmar i livet.

Eva Alinder, 96, avled i misstänkt covid-19 i söndags morse, knappt 24 timmar efter att hennes barn fick ett telefonsamtal om att hon börjat visa symptom.

Trots Evas svåra andningsproblem fick hon varken syrgas eller fördes till sjukhus, berättar hennes dotter Catharina Alinder.

– Hon kvävdes långsamt ihjäl inför våra ögon, säger Catharina.

I fredags när Catharina Alinder, 57, talade med sin mamma Eva, 96, var allt som vanligt. Hon hade varit ute på promenad och åt med god aptit. 

– Mamma var frisk och pigg. Hon hade lite diabetes, men inga andra underliggande sjukdomar. Allt var toppolino, säger Catharina – för många svenskar ett känt ansikte från sin tid som hallåa i TV4 på 1990-talet.

Tidigt på lördagsmorgonen fick Catharina ett samtal från äldreboendet utanför Stockholm om att hennes mamma hade blivit dålig.

– Hon hade börjat kräkas och hade hög sänka, lågt blodtryck och feber, säger Catharina Alinder.

– Jag åkte dit så fort jag kunde. Jag kom dit och märkte att hon låg där utan syrgas och kunde knappt andas.

”Hon plågades ihjäl”

Catharina Alinder berättar att hon direkt ifrågasatte varför hennes mamma inte fick åka till sjukhus, men säger att hon fick svaret att ”det gör man inte nuförtiden, vi kan inte göra någonting”.

– De sa att ”vi skickar inte in din mamma till sjukhuset hon är för gammal”. 

Både personal och Catharina själv kontaktade sjukvården för att få till stånd ett coronavirustest, men fick höra att det inte fanns tid förrän på söndagen, eller kanske måndagen.

På söndagsmorgonen dog Eva Alinder, med döttrarna vid sin sida.

– Jag höll henne i handen när hon gick bort, säger Catharina och tillägger:

– De lät mamma ligga i så många timmar utan syrgas, och plågas ihjäl, utan att komma in på sjukhus. Hon jobbade hela sitt liv, och betalade skatt, och det här var tacken. 

”Fick ingen syrgas, ingenting”

Enligt Catharina står det i mammans journal att ”palliativ vård” – alltså vård som lindrar symptom i livets slutskede – satts in, något Catharina Alinder inte håller med om.

Catharina är förutom sin karriär som skådespelare och hallåa, även utbildad undersköterska. 

– Jag var där hela tiden, hon fick ingen syrgas, ingenting. De sa att det inte fanns någonting de kunde göra, men palliativ vård är ändå vård. Det enda de erbjöd mamma var Alvedon och att öppna fönstret.

– Hon var nere på 60 procent i syresättning. Det var fruktansvärt för mig och min syster att behöva se hur hon led under sitt sista dygn.

Blev inte tillsagda att isolera sig

Enligt Catharina Alinder berättade ansvarig läkare på äldreboendet senare att deras mamma ”mycket sannolikt dog av corona”.

– Då måste de ju meddela oss, så att vi kan försätta oss i karantän, säger hon.

Både Catharina och hennes syster har valt att isolera sig på eget initiativ, och Catharina är också kritisk till att personalen bad dem komma tillbaka och hämta moderns tillhörigheter på måndagen.

– ”Glöm det”, sa jag. Vi får inte röra oss utanför våra hem nu, om mamma hade corona, säger Catharina Alinder.

”Det finns ett stort mörkertal”

En stor andel av Sveriges dödsoffer bland bekräftade fall har avlidit på äldreboenden, och smittspridning: minst 159 stycken enligt en kartläggning från SVT.

Även statsepidemiolog Anders Tegnell har sagt att smittan på äldreboenden är ett stort problem i Sverige och att fler vårdtagare och personal måste testas.

– De hann inte testa mamma innan hon dog, och de testar inte döda personer, säger Catharina Alinder och tillägger:

– Jag menar på att det måste finnas ett stort mörkertal av personer som dör på äldreboenden men som inte blivit testade. Mamma finns ju inte med statistiken. Hon är säkert inte ensam. 

Expressen har varit i kontakt med äldreboendet i fråga som säger att de inte kan uttala sig i individuella fall, och hänvisar till patientsäkerheten.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.   

Viktor berättar om sorgen efter sin bror som dog i corona.