Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hälften av svenskarna: Vården klarar corona

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Ambulanstransport av coronasmittad patient.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Hälften av svenskarna har högt förtroende för sjukvårdens förmåga att klara coronaepidemin.

Det visar en opinionsundersökning från DN/Ipsos.

En fjärdedel har lågt förtroende och en fjärdedel har ingen klar uppfattning.

Mellan den 10 och den 22 mars genomförde opinionsinstitutet Ipsos för Dagens Nyheters räkning en undersökning av hur svenskarna upplevde samhällets förmåga att möta coronaepidemin.

Bland annat ställdes frågan vilket förtroende de svarande hade för sjukvårdens förmåga att möta smittan. Varannan svarade att de hade mycket stort eller ganska stort förtroende. Var fjärde hade mycket eller ganska lågt förtroende och den sista fjärdedelen hade ingen bestämd uppfattning.

Drygt fyra av tio uppgav att de kände förtroende för myndigheternas hantering av epidemin. Knappt tre av tio hade lågt förtroende och ungefär lika många hade ingen klar uppfattning.

Förtroendet för myndigheternas coronahantering är lägst bland Sverigedemokraternas sympatisörer. Drygt hälften av dem har lågt förtroende.

– Bland Sverigedemokrater finns en misstro mot etablissemanget som även färgar deras uppfattningar i det här sammanhanget, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

6 av 10: Stort hot mot samhället

Ungefär hälften tyckte att myndigheternas coronainformation varit bra medan bara drygt var tionde upplevde att den varit dålig.

Mediernas information fick ett lite sämre betyg. Var tredje svarade att den varit bra, medan var femte tyckte att den var dålig. 

Närmare sex av tio svarade att coronaviruset utgör ett stort hot mot Sverige medan bara drygt var femte ansåg att det var ett stort hot mot dem personligen.

Undersökningen bygger på digitala intervjuer med 1000 svenska väljare som var ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

Bara Nyheter: Sveriges coronastrategi hyllas av tysk expert

Bara Nyheter: Även WHO-expert tycker att ett land inte ska stänga ned allt.